L'impulsor de la campanya, el periodista i activista Ali Can
L'impulsor de la campanya, el periodista i activista Ali Can

#MeTwo, una campanya per denunciar la discriminació i el racisme a Alemanya

Actualitzat

El cas del futbolista Mesut Özil, que va renunciar a la selecció alemanya al·legant que patia discriminació i racisme, ha estat el detonant d'un moviment de denúncia a les xarxes socials. Sota el hashtag #MeTwo, milers d'alemanys d'origen estranger han explicat les seves experiències. Són històries que recullen els esforços per integrar-se a Alemanya i moments concrets de discriminació.

La iniciativa la va impulsar el periodista i activista Ali Can, d'origen turc:

"Des que Özil va deixar l'equip nacional després del Mundial, vaig pensar en la discriminació perquè milers de persones a Alemanya han viscut la mateixa experiència. Quan tenim èxit ens veuen com alemanys ben integrats, però si cometem errors ens diuen que tenim un origen migratori."

Al moviment s'hi han sumat desenes de milers de persones, sobretot musulmans alemanys. No només gent que ho ha viscut en primera persona, sinó que també persones que han presenciat escenes de racisme:

"Crec que el que fa més mal és que encara que parlo, somio i confesso el meu amor en alemany, a la mínima passo a ser només 'un turc' per als ulls de la societat."

 

"Fent cua  en un club nocturn a Colònia amb el meu equip de futbol. A 15 ens deixen entrar, l'últim noi és negre. El guàrdia de seguretat el para i li diu que el 'club és ple'. Tots vam marxar. El noi negre va néixer a la Bavària rural, el seu alemany és millor que el meu."

 

"Parlo sis idiomes, he viscut en cinc continents. El primer xoc racista que vaig tenir va ser quan em vaig mudar de l'oest a l'est alemany/Dresden per estudis i vaig veure la primera reacció dels companys davant el meu transfons indi: 'Tanca la porta amb balda perquè ell no robi'"

 

"La meva mare es despertava d'hora per cuinar-me alguna cosa bona per a l'escola, i mai vaig poder dir-li com es burlaven de mi perquè sempre portava menjar vietnamita en lloc d'alguna cosa alemanya."

"Els clients de la farmàcia on treballa el meu germà no volien ser atesos per ell i li demanaven pel seu cap (el meu germà era el cap)."

"Una cua llarga a la caixa. Li dic a l'home gran de darrere meu: 'pots passar primer'. 'No, gràcies, prefereixo tenir-te on et pugui veure.'"

 

#MeTwo, dues identitats

El hashtag d'aquest moviment recorda al #MeToo, però té un significat completament diferent, com explica el seu promotor:

"#MeTwo vol dir que no tinc només una identitat. Estic ben integrat a Alemanya, però les meves arrels són a Turquia, i és el mateix per a la gent de Gran Bretanya amb orígens pakistanesos o indis."

Tot i l'onada de solidaritat que Özil ha despertat, també ha rebut crítiques per la foto que va publicar amb el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan. Altres alemanys d'origen turc diuen que s'ha deixat manipular políticament per un autòcrata.

 

Però el moviment a les xarxes socials va més enllà d'aquest cas concret. Treu a la llum la situació de discriminació i racisme que viuen els migrants, els seus fills o fins i tot els seus nets a Alemanya.

Paradoxalment, el hashtag també ha generat reaccions racistes. Una periodista alemanya nascuda a Turquia, Hatice Akyün, explica que ha hagut d'eliminar piulades per això:

"He esborrat tots els meus tuits de #metwo. No puc suportar algunes de les reaccions que m'han arribat. Com de patètic s'ha de ser per respondre el racisme amb racisme."

Més enllà d'Alemanya

El hashtag #MeTwo ha travessat fronteres i també l'han fet servir usuaris d'altres països:

 


ARXIVAT A:
Viral Racisme
Anar al contingut