#MeTwo, una campanya per denunciar la discriminació i el racisme a Alemanya
El cas del futbolista Mesut Özil, que va renunciar a la selecció alemanya al·legant que patia discriminació i racisme, ha estat el detonant d'un moviment de denúncia a les xarxes socials. Sota el hashtag #MeTwo, milers d'alemanys d'origen estranger han explicat les seves experiències. Són històries que recullen els esforços per integrar-se a Alemanya i moments concrets de discriminació.
La iniciativa la va impulsar el periodista i activista Ali Can, d'origen turc:
"Des que Özil va deixar l'equip nacional després del Mundial, vaig pensar en la discriminació perquè milers de persones a Alemanya han viscut la mateixa experiència. Quan tenim èxit ens veuen com alemanys ben integrats, però si cometem errors ens diuen que tenim un origen migratori."
Al moviment s'hi han sumat desenes de milers de persones, sobretot musulmans alemanys. No només gent que ho ha viscut en primera persona, sinó que també persones que han presenciat escenes de racisme:
"Crec que el que fa més mal és que encara que parlo, somio i confesso el meu amor en alemany, a la mínima passo a ser només 'un turc' per als ulls de la societat."
I guess what hurts most is that although I speak, dream and confess my love in German, the tiniest of reasons is enough for me to just be a Turk" in the eyes of society. #metwo
Barış Almanço (@BarisAlmanco) 26 de juliol de 2018
"Fent cua en un club nocturn a Colònia amb el meu equip de futbol. A 15 ens deixen entrar, l'últim noi és negre. El guàrdia de seguretat el para i li diu que el 'club és ple'. Tots vam marxar. El noi negre va néixer a la Bavària rural, el seu alemany és millor que el meu."
In line at a nightclub in Cologne with my football team. 15 of us are let in, last guy is black. Bouncer stops him and tells him 'club is full'. We all left. Black kid is born in rural Bavaria, his German is better than mine. Still: happens all.the.time. #metwo
David Barnwell (@davidbarnwell) 27 de juliol de 2018
"Parlo sis idiomes, he viscut en cinc continents. El primer xoc racista que vaig tenir va ser quan em vaig mudar de l'oest a l'est alemany/Dresden per estudis i vaig veure la primera reacció dels companys davant el meu transfons indi: 'Tanca la porta amb balda perquè ell no robi'"
I speak six languages, lived on five continents. Earliest racist shock was when moving from West to East Germany/Dresden for studies & seeing the (highly intelligent, elite high school ) flatmates' first reaction to my Indian subletter: "Lock the door so he doesn't steal" #meTwo
Paul Maidowski (@pmaidowski) 31 de juliol de 2018
"La meva mare es despertava d'hora per cuinar-me alguna cosa bona per a l'escola, i mai vaig poder dir-li com es burlaven de mi perquè sempre portava menjar vietnamita en lloc d'alguna cosa alemanya."
Meine Mutter ist jeden Tag früh aufgestanden um mir etwas besonderes für die Schule zu kochen und ich hab es nie übers Herz gebracht ihr zu sagen, wie sehr ich deswegen gehänselt wurde, weil ich nichts deutsches" dabei hatte, sondern immer was vietnamesisches #MeTwo
An (@missanphan) 26 de juliol de 2018
"Els clients de la farmàcia on treballa el meu germà no volien ser atesos per ell i li demanaven pel seu cap (el meu germà era el cap)."
Mein Bruder, von dem sich Kunden in der Apotheke nicht bedienen lassen wollten und nach dem Vorgesetzten" verlangten (mein Bruder war der Vorgesetzte") #MeTwo
Dr. Mahret Ifeoma Kupka (@modekoerper) 26 de juliol de 2018
"Una cua llarga a la caixa. Li dic a l'home gran de darrere meu: 'pots passar primer'. 'No, gràcies, prefereixo tenir-te on et pugui veure.'"
Lange Schlange an der Kasse. Ich sag zum älteren Mann hinter mir:"Sie können ruhig vor." - "Nein danke, ich habe dich lieber im Blick." #MeTwo
Abdelkarim 🐤 (@AbdelkarimsLP) 26 de juliol de 2018
#MeTwo, dues identitats
El hashtag d'aquest moviment recorda al #MeToo, però té un significat completament diferent, com explica el seu promotor:
"#MeTwo vol dir que no tinc només una identitat. Estic ben integrat a Alemanya, però les meves arrels són a Turquia, i és el mateix per a la gent de Gran Bretanya amb orígens pakistanesos o indis."
Tot i l'onada de solidaritat que Özil ha despertat, també ha rebut crítiques per la foto que va publicar amb el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan. Altres alemanys d'origen turc diuen que s'ha deixat manipular políticament per un autòcrata.
Però el moviment a les xarxes socials va més enllà d'aquest cas concret. Treu a la llum la situació de discriminació i racisme que viuen els migrants, els seus fills o fins i tot els seus nets a Alemanya.
Paradoxalment, el hashtag també ha generat reaccions racistes. Una periodista alemanya nascuda a Turquia, Hatice Akyün, explica que ha hagut d'eliminar piulades per això:
Més enllà d'Alemanya"He esborrat tots els meus tuits de #metwo. No puc suportar algunes de les reaccions que m'han arribat. Com de patètic s'ha de ser per respondre el racisme amb racisme."
El hashtag #MeTwo ha travessat fronteres i també l'han fet servir usuaris d'altres països:
Porque todxs tenemos dos sangres, porque todxs hemos sido, somos, seremos o venimos de inmigrantes, porque nadie más derecho q otra persona por el lugar en el que haya nacido, porque estoy en contra de este racismo creciente, injusto y basado en desinformación y mentiras #MeTwo
Nora Amiano (@NoraAmiano) 31 de juliol de 2018
#MeTwo #MeTwoNo no solo hay racismo en Alemania, su incremento en República Checa y otros países de Europa del Este es alarmante, pueden verse casos a plena luz del día y de forma pública, aunque debo de reconocer que en Alemania es más grave, está además a nivel institucional.
Lamasiel Zupova (@lamasiel_zupova) 31 de juliol de 2018
Cuando vivía en Canarias mucha gente me llamaba "negrito" en vez de mi nombre.
Malcolm Ohanwe (@MalcolmMusic) 28 de juliol de 2018
Por el carnaval se vistieron como su versión de africanos - negros salvajes de la selva con huesos en el pelo.
Y en los quioscos se vende unos dulces racistas llamados "Congolitos"... #metwo