Mèxic demanda fabricants d'armes dels EUA per ser còmplices de les morts del narcotràfic

Els acusa de pràctiques negligents i premeditades que provoquen milers d'assassinats cada any, ja que la majoria d'aquestes armes acaben en mans dels càrtels de la droga

Jordi Brescó MontserratActualitzat

En un moviment sense precedents, el govern mexicà ha assenyalat 11 empreses armamentístiques amb seu als Estats Units com les principals responsables del tràfic il·legal d'armes a Mèxic.

Ho ha fet mitjançant una demanda interposada en un tribunal federal de Massachusetts, l'estat nord-americà on es concentren alguns d'aquests fabricants acusats d'equipar els càrtels de la droga mexicans.

Mèxic demana indemnitzacions de fins a 10.000 milions de dòlars per compensar els danys. Calculen que el 2019, almenys 17.000 persones van ser assassinades amb armes provinents del tràfic il·legal.

L'escena d'un assassinat a Ciudad Juárez, aquest dijous (José Luis González / Reuters)

Segons la demanda, de 139 pàgines, entre el 70% i el 90% de les armes decomissades anualment provenen del mercat nord-americà. Les seves estimacions revelen que, del mig milió d'armes que entren cada any il·legalment a Mèxic des dels Estats Units, 340.000 estan fabricades per aquestes onze empreses.

El secretari de Relacions Exteriors, Marcelo Ebrard, ha acusat els fabricants de ser "conscients" que els seus productes s'utilitzen en activitats il·lícites contra la població civil mexicana.


Una demanda que té difícil prosperar

Ebrard s'ha mostrat molt confiat en les possibilitats que aquesta demanda pugui progressar: "Guanyarem el judici i d'aquesta manera reduirem dràsticament el tràfic d'armes a Mèxic".

Tot i aquest optimisme, el cert és que aquesta decisió sembla més aviat un gest simbòlic del govern mexicà que una altra cosa. Des del gremi de la indústria armamentística dels Estats Units declaren que aquestes al·legacions "no tenen cap base" i retreuen a l'executiu de López Obrador que vulgui culpar els altres dels seus problemes.

"El govern mexicà és responsable de la corrupció i el crim desenfrenat que es produeix dins les seves fronteres"

Des de Mèxic han volgut ressaltar que la demanda en cap cas implica Joe Biden ni ningú de la seva administració. De fet, Ebrard ha agraït la col·laboració del president nord-americà en la lluita contra el narcotràfic.


Les pistoles zapatistes dels narcotraficants

Un dels principals motius que fan sospitar al govern mexicà de la relació directa entre els fabricants nord-americans i els narcotraficants mexicans és el disseny d'una pistola en concret: la Colt calibre .38 amb el rostre del revolucionari Emiliano Zapata.

Segons explica la demanda, aquesta arma és la més popular entre els càrtels mexicans, i la seva constant fabricació demostra que les empreses saben que tindrà molta sortida més enllà de la frontera.

En aquestes pistoles, al costat de la cara de Zapata es llegeix la frase cèlebre atribuïda al líder de la revolució mexicana: "Es millor morir de peu que viure agenollat".

 

ARXIVAT A:
MèxicEstats UnitsNarcotràfic
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut