Mia Mottley, la dona que vol posar l'FMI i el Banc Mundial al servei de la crisi climàtica
Jordi Vilardell Gómez
Periodista de TV3 especialitzat en crisi climàtica i de biodiversitat
@JordiVilardell- TEMA:
- Crisi climàtica
La proposta de Barbados no és la primera veu en reclamar que el sistema financer internacional es posi al servei de l'emergència climàtica, però és la proposta més concreta i la que ha arribat mes lluny en l'agenda internacional. Es va presentar el novembre a la COP27, i serà tema preferent en les reunions d'abril del FMI i del Banc Mundial; en la del G20, el setembre; i en una cimera internacional, el juny a Paris, convocada per Emmanuel Macron i organitzada conjuntament amb Mia Mottley.
Barbados és una petita illa del Carib, més petita que Eivissa, a 400 km al nord-est de Veneçuela.
Mia Amor Mottley n'és la primera ministra, i com la gran majoria dels 300.000 habitants, és afrodescendent. Descendent d'africans esclavitzats. Com el 92% de la població de Barbados
Les seves arrels i el seu origen familiar han fet que Mia Mottley porti la política a la sang.
Va néixer en una família influent de l'illa. És neta del qui va ser primer alcalde de Bridgetown, la capital de Barbados, i filla d'un advocat que va ser diputat, i cònsol a Nova York.
La seva posició social li va permetre seguir els estudis a la Universitat de Londres, on va fer Dret, i a la London School of Economics.
De tornada a Barbados, el 1991, amb 26 anys, entra en política, i tres anys més tard és diputada pel Partit Laborista de Barbados. Durant més d'una dècada ocupa diverses carteres ministerials, és fiscal general, i el 2008 es converteix en presidenta del Partit Laborista.
Després d'uns anys a l'oposició, el 2018 guanya les eleccions de manera contundent: la totalitat dels 30 escons del Parlament. I, així, fa realitat una determinació que ja li havien sentit quan anava a l'institut: que algun dia seria primera ministra. El maig del 2018 Mia Mottley es converteix en primera ministra i ministra de finances.
Només arribar al govern fa públic que el país arrossega un gran deute extern, un 137-175% del PIB. El quart més gran del món. Tot i que Barbados és un paradís fiscal, no ho és en benefici de la seva població.
El 2020, quan és presidenta de torn de la Comunitat del Carib, Mottley demana compensacions pels segles d'esclavatge i colonialisme. Assenyala que el Carib és una de les regions més endeutades del món com a conseqüència d'aquells segles:
"Hi ha d'haver una disculpa i un reconeixement de l'extracció de riquesa i la destrucció de persones, perquè no torni a passar mai més."
Mottley concreta la reclamació en un pla de rehabilitació econòmica, amb fons dels països que més es van lucrar del comerç d'esclaus al Carib: el Regne Unit, França, els Països Baixos i els Estats Units.
El mateix 2020, Mia Mottley anuncia un pla per convertir Barbados en república, eliminant la reina Isabel II com a cap d'estat, tot i mantenir l'illa a la Commonwealth: "Després de 54 anys d'independència, és hora que Barbados deixi completament enrere el passat colonial".
El 2021 Barbados es proclama república, i el 2022 Mottley és reelegida primera ministra, amb el 72% dels vots.
El pla per posar el sistema financer al servei del clima
En els anys 80, durant els seus anys d'estudis a la London School of Economics, Mia Mottley va fer amistat amb Avinash Persau, també de Barbados, que després ha tingut una destacada trajectòria en les finances internacionals.
Persaud ha estat director general de l'State Street Bank, l'inversor institucional més gran del món; ha estat classificat entre els tres millors analistes de divises, en les enquestes d'inversors internacionals, i ha estat un dels artífexs de la regulació bancària internacional establerta arran de l'enfonsament de Lehman Brothers el 2008, una regulació que va capgirar dècades d'ortodòxia neoliberal.
Avinash Persaud considera que el sistema financer internacional no té l'arquitectura adequada per evitar el desastre climàtic i per donar suport als països més pobres.
El 2022 Persaud i Mottley han elaborat una proposta per reformar el sistema financer internacional i posar-lo al servei de l'emergència climàtica.
S'anomena Iniciativa Bridgetown, i agafa el nom de la capital de Barbados. La van publicar al setembre a la web del Ministeri d'Exteriors del Regne Unit, amb el que Barbados està vinculat pel fet de ser de la Commonwealth.
La presentació pública va ser al novembre, a la COP27, la conferència del clima a Egipte, i de seguida es va convertir en tema central de la conferència, tot i no ser a l'agenda.
Mottley va presentar la Iniciativa Bridgetown en un acte organitzat per la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, en què va advertir dels mil milions de refugiats previstos a mitjans de segle si els governs no afronten la crisi climàtica immediatament.
La proposta de Barbados se centra a fer que l'FMI alliberi 650.000 milions de dòlars per a préstecs a interessos molt baixos. Aquests 650.000 milions estimularien la inversió privada de 2 bilions de dòlars addicionals: la quantitat que els especialistes consideren necessària, anualment fins al 2030, per intentar afrontar l'escalfament global. A més el Banc Mundial hauria de facilitar préstecs a llarg termini i baix interès baix.
Mottley va rebre el suport del president francès, Emmanuel Macron, de dirigents de la UE, del Regne Unit, de l'ONU i d'economistes climàtics de referència.
En la presentació, Mia Amor Mottley va llançar un atac brutal contra els països rics: "Nosaltres vam ser els que van finançar la revolució industrial, amb la nostra sang, suor i llàgrimes. Ara hem de pagar les conseqüències de les emissions de la revolució industrial? Això és fonamentalment injust."
Avinash Persaud va afegir: "No venim a demanar almoina: el que proposem farà que el món sigui un lloc millor per a tothom".
La Iniciativa Bridgetown serà tema preferent a les reunions de l'abril del FMI i del Banc Mundial; a la reunió del G20 del setembre, i a la cimera internacional del juny, convocada per Emmanuel Macron i organitzada conjuntament amb Mia Mottley.
- ARXIVAT A:
- Crisi climàtica