Brad Smith, president de Microsoft, en una foto d'arxiu (Reuters)
Brad Smith, president de Microsoft, en una foto d'arxiu (Reuters)

Microsoft acusa l'espionatge dels EUA d'amagar els errors que han permès el ciberatac

El president de la companyia es queixa que, en comptes d'això, els fan servir per desenvolupar eines d'espionatge que acaben en mans de delinqüents

RedaccióActualitzat

L'actual president de Microsoft, Brad Smith, fabricant dels sistemes operatius Windows atacats pel virus "ransomware" Wanna Cry, ha culpat els governs de les facilitats que troben els delinqüents informàtics per actuar. En una nota penjada al seu blog, Smith ha demanat "més coordinació" entre les empreses tecnològiques, els governs i els usuaris per evitar nous atacs com el que des d'aquest divendres han patit centenars de milers d'ordinadors arreu del món.

Segons Smith, els governs i els seus departaments d'intel·ligència, quan descobreixen vulnerabilitats en un sistema operatiu, haurien de comunicar-ho al fabricant, però, en comptes d'això, les utilitzen per desenvolupar tecnologia per espiar, i sovint aquesta tecnologia acaba en mans de ciberdelinqüents.

"Els governs del món haurien de tractar aquest atac com un toc d'atenció. Necessitem que el sector tecnològic, els usuaris i els governs treballin conjuntament contra els ciberatacs. Cal més acció i cal fer-la ara."

Per intentar transmetre quins perills potencials comporten aquests ciberatacs, Smith fa en el text un paral·lelisme molt cridaner: el robatori d'aquestes eines d'espionatge informàtic és una amenaça tan gran com ho podria ser el robatori de míssils Tomahawk a l'exèrcit.

 

 

El Wanna Cry aprofita un forat a Windows

El ciberatac l'estan protagonitzant diverses variants del Wanna Cry, un virus de tipus "ransomware", que "segresta" els ordinadors. Aquests virus exploten una vulnerabilitat dels sistemes operatius de Microsoft, els Windows, descoberta per la NSA, l'agència de seguretat dels Estats Units, i que després va ser robada per "hackers".

En aquest cas concret, el virus encripta les dades de l'usuari, com si fos un segrest, i li exigeix el pagament de 300 dòlars en bitcoins, una moneda virtual que no deixa rastre, per recuperar-les. Microsoft hi va posar remei al març amb una actualització que, com s'ha demostrat, molts usuaris no havien fet.

Sistemes operatius Windows que no tenen protecció

De tota manera, per a una bona part de les infeccions que han patit ordinadors de tot el món des de divendres, l'únic remei real que hi havia era canviar el sistema operatiu. Això passa perquè són sistemes, com el Windows XP, que Microsoft considera amortitzats i per als quals ja no ofereix actualitzacions per evitar aquests problemes.

Precisament, això és el que ha passat als hospitals i ambulatoris del Regne Unit, que divendres van veure com els seus sistemes informàtics quedaven totalment aturats, cosa que en va alterar profundament el funcionament. Els ordinadors d'aquests centres funcionen amb Windows XP, i no està previst canviar de sistema operatiu.

Això és el que ha denunciat Edward Snowden, l'extreballador de l'NSA, que va revelar els programes d'espionatge massiu dels serveis secrets nord-americans. Segons Snowden, si Microsoft es nega a actualitzar els sistemes operatius antics per fer-los més segurs, potser ho hauria de fer la mateixa NSA.

 


En aquest sentit, el president de Microsoft ha assegurat al seu blog que també "assistiran" els usuaris dels sistemes operatius "més antics."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut