Espanya retira definitivament l'ambaixadora a l'Argentina arran de la crisi amb Milei
El president argentí ha apujat el to contra Sánchez i insisteix que no demanarà disculpes per qualificar de "corrupta" la parella de Sánchez
Espanya retira l'ambaixadora espanyola a Buenos Aires definitivament. Ho ha anunciat el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, després que Javier Milei hagi atiat més el foc les últimes hores, insistint que no demanarà disculpes per titllar de "corrupta" Begoña Gómez, dona de Pedro Sánchez.
"La col·laboració sempre és més poderosa que la confrontació", ha dit Albares, insistint que "no hi ha precedent d'una cap d'estat que acudeixi a la capital d'un altre país a insultar les seves institucions i fer una ingerència flagrant dels assumptes interns".
"És l'obligació del govern defensar la dignitat i la sobirania de les institucions espanyoles."
Milei havia declarat que no pensa retractar-se, apujant el to: "Vaig ser jo, l'agredit". "Avui a tot el món es parla dels casos de corrupció de la dona per tràfic d'influències", ha dit el president en una entrevista a una televisió argentina, poques hores després que el mateix Sánchez li exigís una rectificació pública.
I, acabat d'aterrar de Madrid, ha seguit: "És tan covard que va necessitar enviar-me dones a pegar-me. És un fet d'una covardia ferotge". Paraules que ha respost la portaveu del govern, Pilar Alegría: "Que les dones tinguem veu i autonomia, no és covardia, és igualtat. I no és casualitat que un govern d'un país feminista com és Espanya rebi atacs de la internacional ultradretana".
Milei també ha acusat Sánchez d'estar actuant de forma "totalitària" i de treballar amb el kirchnerisme en contra seva. "Em van dir que soc negacionista de la ciència, m'han dit xenòfob, feixista... Per mi són insults greus. Fa poc més d'un mes que m'agredeixen sistemàticament", ha dit el president argentí, fent referència al comentari del ministre Óscar Puente, que va dir que hauria pres "substàncies". "Li vaig respondre i es va menjar una bufetada enorme. Va sortir a demanar disculpes", ha dit Milei.
Arran de les paraules de Milei, que va pronunciar aquest diumenge a Madrid en un acte de Vox en el marc de les eleccions europees, el govern espanyol ja va cridar a consultes la seva ambaixadora a Buenos Aires --que suposava la retirada temporal-- i va convocar, aquest dilluns, l'ambaixador argentí a Madrid.
Executius d'empreses espanyoles es disculpen
Mentrestant, aquest dilluns alguns dels alts executius de grans bancs i empreses espanyoles que es van reunir amb Milei dissabte l'han criticat per l'atac a Sánchez.
La reunió, que Milei ha qualificat de "fabulosa", va ser a l'ambaixada de l'Argentina a Madrid i hi van participar directius de bancs com el BBVA o el Santander i d'empreses com Telefónica, Iberia o Naturgy.
Els encapçalava el president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi, que s'ha afanyat a rebutjar les paraules de Milei sobre Sánchez i la seva dona:
"Sincerament, nosaltres rebutgem profundament aquestes declaracions fora de to en un missatge diplomàtic, que és el que s'ha de tenir entre dos països amics."
També s'han disculpat el president de Naturgy, Francisco Reynés, i el d'Iberia, Marco Sansavini, i des del BBVA s'han afegit a les paraules de Garamendi.
Altres ho han fet amb paraules menys contundents, com Telefónica, que ha apostat pel "diàleg constructiu", i tots han afirmat que en la reunió de dissabte només es va parlar d'economia i de projectes empresarials.
Yolanda Díaz qualifica la reunió d'"error greu"
Per la seva banda, la vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha aprofitat per qualificar la reunió d'"error greu":
"Sento moltíssim que l'empresariat espanyol hagi acompanyat el senyor Milei aquest cap de setmana sabent que no és la primera vegada que insulta el govern espanyol i sabent el que probablement diria."
S'ha afegit a les crítiques als executius empresarials el secretari general de CCOO, Unai Sordo, que ha considerat que en la reunió "van riure-li les gràcies":
"Això ha fet una part de l'empresariat espanyol en una reunió absolutament incomprensible amb un senyor que és un perill públic."
La crisi oberta, més enllà de les conseqüències diplomàtiques, també pot tenir efectes econòmics, perquè Espanya és el segon inversor estranger més gran a l'Argentina.
Les empreses espanyoles hi tenen inversions per valor de 18.000 milions d'euros, i Espanya és una de les principals destinacions europees de les exportacions del país llatinoamericà.
- ARXIVAT A:
- Javier Milei ArgentinaPedro Sánchez