Milers d'afectats sense títol imprès d'ESO, Batxillerat o FP per un contracte pendent fa 5 anys
Els resguards són vàlids per fer qualsevol tràmit a nivell estatal, però no ho són a l'estranger, de manera que en aquests casos Educació ha d'actuar d'urgència per imprimir-los
L'Alba Mármol va acabar Batxillerat l'any 2018. Un any després, el 2019, va sol·licitar la titulació, va pagar les taxes i des d'aleshores que espera rebre el seu títol oficial imprès. Així ho ha denunciat a la bústia de "El Matí de Catalunya Ràdio":
"Vaig anar a l'institut a preguntar, allà tampoc en saben res, em van dir que parlés amb Educació però no hi ha hagut manera de contactar-hi. Encara no tinc el títol ni sé què fer per obtenir-lo"
L'endarreriment de què parla l'Alba afecta els títols oficials d'ESO, Batxillerat i Formació Professional. El títol d'ESO és gratuït, però en el cas de Batxillerat i FP els alumnes paguen una taxa que va dels 70 als 78 euros. Segons informa Ser Catalunya, hi ha gairebé 650.000 estudiants pendents de rebre les seves titulacions oficials.
Més enllà dels instituts, les escoles oficials d'idiomes de la Generalitat també estan patint aquest tipus de retards. L'Anna Albinyana explica que fa 4 anys que espera el títol C1 d'anglès. Diu que té "el justificant que necessitava per cursar un màster, però des del 2021 que espero que m'arribi el correu assegurant que tinc el títol i el puc anar a buscar".
Què passa si necessitem el títol imprès?
El Departament d'Educació explica que a l'espera de rebre el títol oficial imprès, els alumnes de Batxillerat i FP tenen un resguard que és vàlid a tot l'Estat per fer qualsevol mena de tràmit, ja sigui la matrícula de la Universitat, altres tràmits acadèmics o per formalitzar un contracte laboral.
A banda del resguard, dins d'Espanya també hi ha l'opció de descarregar un certificat des de "Mi carpeta ciudadana", un espai personal en línia habilitat pel govern espanyol per facilitar la relació amb les administracions públiques. Des d'aquest lloc web es pot baixar també el certificat que acredita que el títol està inscrit al Registre Central de Títols.
Per estudiar a l'estranger, però, aquest resguard no serveix. En aquests casos, als estudiants se'ls imprimeix el títol d'urgència a través d'un contracte menor amb una empresa que no s'ha de licitar.
Per què no arriben els títols impresos?
Doncs perquè el 2020 es va acabar el contracte de l'empresa que imprimia els títols i fins ara no s'ha aconseguit adjudicar de nou aquest servei.
El mateix departament d'Educació atribueix la situació a la "tensió comercial entre les empreses que opten als contractes per imprimir els títols oficials". Aquesta rivalitat entre les empreses que opten a fer la feina s'ha traduït en diferents recursos interposats a les licitacions de 2021, 2022 i 2023. Unes licitacions que o bé han quedat impugnades pels tribunals, o desertes perquè el govern ha vist mancances en matèria de seguretat.
I és que els títols oficials no s'imprimeixen en qualsevol mena de paper. S'ha de fer amb el paper emès per la Fàbrica de Moneda i Timbre de Madrid, que requereix un sistema de custòdia molt estricte per evitar que pugui caure en males mans i s'utilitzi per falsificar títols.
Problema en via de solució
El Departament d'Educació qualifica la situació d'"atzucac" i assegura que està treballant per solucionar-ho i poder avançar en la impressió de títols. Expliquen que ja s'està treballant en una "nova licitació anticipada oberta i harmonitzada" de cara a aquest any 2025. Paral·lelament, també estan estudiant altres vies alternatives de resolució.
Preguntats sobre si en un món cada cop més digital no seria lògic poder obtenir també digitalment els títols oficials, Educació explica que "és l'Estat qui estableix com han de ser i com s'han d'emetre i registrar les diferents titulacions".
- ARXIVAT A:
- Educació