Els desplaçats s'han endut sacs de farina i altres productes bàsics dels magatzems

Milers de desplaçats saquegen els magatzems de l'ONU a Gaza: "Ningú es preocupa de nosaltres"

L'agència de l'ONU assegura que el desplaçament massiu del nord al sud de la Franja ha generat una "pressió enorme" a les comunitats meridionals

Clara Barbal MortésActualitzat

Durant aquest cap de setmana, milers de desplaçats palestins han irromput als magatzems i centres de distribució de l'Agència de l'ONU per als Refugiats Palestins (UNRWA) a la Franja de Gaza, i se n'han endut sacs de farina, productes d'higiene i altres productes bàsics.

En un dels magatzems assaltats, a Deir al-Balah --al centre de la Franja--, hi havia material humanitari procedent dels combois d'ajuda d'Egipte.

"No tenim farina, no tenim aigua. Les nostres cases estan destruïdes. Ningú es preocupa de nosaltres. Totes les potències internacionals estan en contra nostre. Necessitem ajuda, no hauríem fet això si no estiguéssim necessitats", explica l'Abdulrahman, un refugiat palestí de Gaza, enmig de l'assalt.

Dels saquejos n'ha informat la mateixa agència en un comunicat, on descriu la por i la desesperació de la població després de tres setmanes de bombardejos.

"És una mostra preocupant que l'ordre civil comença a trencar-se després de tres setmanes de guerra i un estricte setge a Gaza. La gent està espantada, frustrada i desesperada. Les tensions i la por es veuen agreujades pels talls a la línia telefònica i de comunicació".

L'UNRWA assegura que el desplaçament massiu del nord al sud de la Franja ha generat una "pressió enorme" a les comunitats meridionals. I això afegeix més càrrega a uns serveis públics ja debilitats.

"La gent està espantada, frustrada i desesperada", diu l'UNRWA (AFP)

D'acord amb les dades de l'Agència, uns 80 camions d'ajuda han entrat durant la darrera setmana a través del pas de Rafah. Aquest dissabte, els combois no hi van poder accedir pel bloqueig de l'exèrcit israelià a la Franja. I avui, s'espera que n'entrin dos si Israel ho autoritza. Abans de la guerra, cada dia entraven a la Franja uns 500 camions d'ajuda humanitària.

Segons el darrer balanç del govern de la Franja, el 25% dels habitatges de Gaza han quedat destruïts. S'estima que la quantitat d'aigua disponible és de només 3 litres per persona al dia, i els subministraments no arriben a tothom. Abans de la guerra, un 80% de la població palestina a Gaza ja depenia de l'ajuda humanitària.

"Necessitem aigua fresca, necessitem menjar, ens morim de gana. Això és completament injust. Els nostres fills no poden dormir de gana i set. Necessito donar-los menjar", lamenta una mare davant del centre de l'ONU a Deir al-Balah.

L'Agència de l'ONU per als Refugiats Palestins també ha informat que 59 treballadors seus han mort pels bombardejos a Gaza des del passat 7 d'octubre.

Aquest dissabte, els combois humanitaris no van poder accedir pel bloqueig de l'exèrcit israelià a la Franja. (AFP)

 

Denuncien "amenaces" per evacuar l'Hospital Al-Quds

La Mitja Lluna Roja denuncia que Israel ha bombardejat deliberadament els voltants de l'Hospital Al-Quds, al sud de la ciutat de Gaza. Tal com es veu en un vídeo publicat per l'organització humanitària, els míssils han provocat danys a les instal·lacions sanitàries, una gran fumera i moments de pànic entre els pacients.

Aquest matí, l'organització humanitària ja havia denunciat "amenaces" de l'exèrcit israelià per evacuar "immediatament" l'Al-Quds, amb atacs aeris a tot just 50 metres de l'hospital.

 

L'Organització Mundial de la Salut ha qualificat de "preocupants" les amenaces, i ha avisat de la impossibilitat d'evacuar l'hospital sense posar en risc la vida dels 400 pacients que hi ha ara mateix.

A més, als voltants de l'hospital s'hi apleguen 12.000 persones que busquen refugi en un lloc --teòricament-- protegit pel dret humanitari.

Des de l'inici de l'ofensiva israeliana, el 7 d'octubre, 8.005 palestins han mort a la Franja de Gaza. A Cisjordània, han mort 113 persones ----tres aquest diumenge-- en els enfrontaments amb l'exèrcit i per la violència dels colons israelians.

L'atac sorpresa de Hamas al sud d'Israel, el 7 d'octubre, va deixar 1.400 israelians morts, i 230 ostatges dins la Franja.

Es restableix gradualment la connexió a Gaza

Aquest diumenge s'estan restablint gradualment les connexions d'internet i telefonia a la Franja de Gaza, després que divendres van quedar  completament interrompudes per l'ampliació de les operacions terrestres israelianes.

La companyia palestina Jawwal ha dit que el seu equip tècnic valora "de forma diligent els danys a la infraestructura sota unes condicions complicades". A conseqüència del bloqueig a les telecomunicacions, els serveis d'emergència no han pogut treballar amb normalitat en la pitjor jornada de bombardejos a Gaza.

Per intentar pal·liar la incomunicació a la Franja, la direcció de Vodafone Egypt es planteja traslladar estacions mòbils --utilitzades en esdeveniments culturals i esportius-- a les zones frontereres amb Gaza.

"Ens estem coordinant amb el govern per posar-ho en marxa", ha dit el president de Vodafone Egypt, Hani Mahmoud. També ha recordat que la Unió Internacional de Telecomunicacions subratlla "la importància de les comunicacions a Gaza per salvar les víctimes i els ferits".

D'altra banda, el magnat Elon Musk ha ofert els serveis del sistema de satèl·lits Starlink per donar connexió a les organitzacions humanitàries internacionals a la Franja.

Refugiats preparen menjar al camp de Khan Yunis, a la Franja de Gaza (EFE/Haitham Imad)
El camp de refugiats de l'ONU a Khan Yunis (EFE/Haitham Imad)
ARXIVAT A:
Guerra a Gaza
Anar al contingut