El fons medieval inclou documents a partir del segle XIII
El fons medieval inclou documents a partir del segle XIII
Catalunya migdia (cap de setmana)

Milers de documents medievals ja són digitals: com consultar l'arxiu notarial de Barcelona

L'Arxiu Històric de Protocols de Barcelona ha finalitzat la publicació en línia de fins a 750.000 imatges d'escrits oficials que es remunten al segle XIII

Enllaç a altres textos de l'autor Maria Núria Revetlle, especialista en tribunals a Catalunya Ràdio

Maria Núria Revetlle

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en crònica judicial

@marianuria2011
Actualitzat

Consultar de manera digital tots els documents notarials de l'època medieval ja és una realitat. Així ho permet l'Arxiu Històric de Protocols de Barcelona, que compta amb més de 750.000 imatges procedents de 197 notaris que els seus responsables han anat recopilant i escanejant en cinc tongades diferents, des de finals del 2023 fins a aquest juliol, quan s'ha completat tot el fons d'aquesta etapa històrica.

El director tècnic de Difusió i Recerca de l'arxiu, Antoni Albacete, destaca la importància d'aquest pas:

"L'Arxiu ha fet un salt enorme en la difusió dels seus fons. Gràcies a això, els usuaris ja poden consultar gairebé la totalitat de la documentació medieval amb total llibertat, des de qualsevol lloc i en qualsevol moment."


Un tresor a l'abast de tothom

El fons medieval de l'Arxiu Històric de Protocols de Barcelona inclou 5.305 volums pertanyents als anys compresos entre el 1296 i el 1450. Hi ha documents referents a tota mena d'operacions notarials: compravendes, comandes, assegurances, capítols matrimonials, testaments, inventaris, etc.

L'última incorporació, realitzada al mes de juliol, coincidint amb el 142è aniversari de la inauguració de la seu actual del Col·legi, ha introduït prop de 62.000 imatges procedents de 18 notaris de l'època. Abans, ja s'hi havien incorporat, per exemple, les transaccions del pintor català Lluís Borrasà o registres dels desperfectes de la platja de Barcelona després d'una tempesta el 1420, abans que estigués fet el port.

Un dels documents notarials digitalitzats
Un dels documents notarials digitalitzats (Col·legi Notarial de Catalunya)

Documents com aquests situen l'arxiu barceloní entre els més destacats del continent, al mateix nivell que el de París -amb més volums, però més recents- o el de Gènova -amb menys volums, però més antics-.

Compta amb 190.000 volums que es distribueixen en 18 quilòmetres de prestatgeries i la documentació més antiga que s'hi conserva data del 1142. Tot plegat, protegit en quatre plantes subterrànies.

Preservar i difondre

Els documents notarials es classifiquen de manera diversa segons els anys que tinguin i això també determina el grau d'accessibilitat que se'ls dona. Durant els primers 25 anys, és la mateixa notaria qui ha de guardar tota la documentació que generi. A partir d'aquesta data, es trasllada a l'Arxiu Històric de Protocols de Barcelona, on s'estableixen dues etapes.

Entre els 25 i els 100 anys d'antiguitat, es consideren protocols intermedis i tenen un accés restringit: només els poden consultar les persones directament implicades en les operacions que s'hi constaten. A partir dels 100 anys cap enrere, el protocol passa a ser històric i, per tant, l'accés és 100% públic.

L'Arxiu Històric de Protocols de Barcelona està situat en quatre plantes subterrànies
L'Arxiu Històric de Protocols de Barcelona està situat en quatre plantes subterrànies (Col·legi Notarial de Catalunya)

En concret, per accedir a aquest fons de documentació medieval, només cal entrar en aquest apartat de la pàgina web del Col·legi Notarial de Catalunya, on es pot fer la cerca dels documents, consultar-ne la fitxa tècnica, previsualitzar-ne la coberta o visualitzar, una per una, cadascuna de les seves imatges.

La digitalització dels actes oficials

Des del novembre del 2023, un nou protocol estableix que tots els documents notarials han de tenir un suport tant en paper com digital. En declaracions a Catalunya Ràdio, Roser Berenguer, membre de la Junta del Col·legi Notarial de Catalunya, destaca la utilitat d'aquest fons en línia, també a l'hora de facilitar la seva feina.

"Ofereix la possibilitat d'utilitzar per videoconferència determinats documents notarials -per exemple, en l'àmbit empresarial- o d'expedir còpies electròniques. En altres paraules, la possibilitat de portar l'escriptura pública al mòbil."

Un cop completat el fons medieval, ara l'arxiu treballa per digitalitzar els índexs dels volums relatius als segles XVIII i XIX, molt consultats, per exemple, per interès genealògic.

En paral·lel, es publica regularment el "Document del mes", un apartat que presenta un element "que, per la seva singularitat, mostri la riquesa de l'Arxiu".

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica Recerca científica
Anar al contingut