Milers de libanesos tornen al sud amb l'esperança que l'alto el foc amb Israel sigui permanent
Tant l'exèrcit israelià com les autoritats libaneses han demanat els ciutadans dels pobles del sud del Líban que no tornin a casa seva fins que les tropes d'Israel s'hagin retirat
L'autopista que vertebra el Líban per la costa, que connecta Trípoli, Beirut i Tir fins a la frontera amb Israel, ha quedat col·lapsada en diversos punts pel retorn de milers de ciutadans libanesos desplaçats del sud del país.
L'acord d'alto el foc entre Israel i Hezbollah anunciat aquest dimecres suposa l'aturada de les hostilitats en el conflicte per primera vegada en més d'un any.
En aquest temps, la guerra ha provocat més d'1,2 milions de persones desplaçades, segons dades de les Nacions Unides.
L'acord ofereix una treva de dos mesos, durant els quals s'espera la retirada gradual de Hezbollah i l'exèrcit israelià (IDF) del sud del Líban, on encara hi ha soldats.
Per aquesta raó, tant Israel com el Líban han demanat els desplaçats dels pobles del sud que s'esperin a tornar a casa seva.
Tornen sense saber com trobaran casa seva
Famílies senceres han emprès el camí de tornada a casa en cotxes carregats de matalassos i altres pertinences amb l'esperança que l'acord se solidifiqui en els pròxims 60 dies.
Moltes de les persones que tornen als seus pobles del sud ho fan sense saber del cert què s'hi trobaran, si les seves cases hauran patit afectacions pels bombardejos israelians o quina part dels seus municipis quedarà dempeus.
Segons una investigació del diari "The Washington Post", prop d'un quart de tots els edificis del sud del Líban han estat destruïts o danyats pels atacs israelians.
Aquest mateix dimecres, el govern del Líban ha iniciat els treballs per reconstruir el pas de Masnaa, a la frontera amb Síria, davant la previsió que milers de libanesos desplaçats a Síria vulguin tornar al país.
L'exèrcit israelià encara és al sud del Líban
Les autoritats del Líban han demanat als seus ciutadans que evitin tornar immediatament a les seves poblacions per la presència de soldats israelians a la zona.
De fet, els 60 dies que recull l'acord són el temps que tant l'exèrcit d'Israel com Hezbollah tenen per retirar-se del sud del país, abans que es negociï la frontera i l'exèrcit libanès prengui el control de la zona.
El mateix exèrcit israelià ha publicat un missatge a X on recorda els libanesos que tenen "prohibit dirigir-se cap als pobles en què les IDF n'han ordenat l'evacuació, o cap a les forces de les IDF que hi pugui haver a la zona".
"Per la vostra seguretat i la dels vostres familiars, abstingueu-vos de dirigir-vos a la zona. Quan sigui segur tornar a casa us n'informarem".
Una passa "fonamental" cap a l'estabilitat
El primer ministre del Líban, Najib Mikati, s'ha mostrat satisfet per l'acord d'alto el foc i ha assegurat que és una passa "fonamental" per a l'estabilitat entre el Líban i Israel.
Mikati ha agraït el paper mediador dels Estats Units i de França i ha insistit en el compromís que ha adquirit el seu govern de complir la resolució 1701 de les Nacions Unides, sobre la qual es basa el pacte.
El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, va dir dimarts que la durada de la pau dependria "del que passi al Líban", i va recordar que el seu exèrcit té "llibertat de moviment" a l'hora de fer atacs sobre territori libanès si considera que s'està violant l'acord.
De fet, aquest mateix dimecres les IDF han disparat a un cotxe en considerar que uns "sospitosos" s'estaven apropant a una zona prohibida. L'incident no ha provocat ferits i no ha afectat el pacte.
On queda la guerra a Gaza?
Després de l'acord al Líban, totes les mirades es dirigeixen ara a la Franja de Gaza.
Un portaveu de Hamas, el grup polític i militar que governa la Franja, ha explicat aquest dimecres a l'agència AFP que estan disposats a negociar un acord similar al del Líban.
"Hem informat els mediadors d'Egipte, Qatar i Turquia que Hamas està preparada per a un pacte d'alto el foc i un acord seriós per a l'intercanvi de presoners."
En aquest sentit, el secretari general de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OLP), Hussein al-Sheikh, ha celebrat l'acord al Líban i ha demanat a la comunitat internacional que pressioni per aturar la guerra també a Gaza.
En les darreres 24 hores, els atacs d'Israel a Gaza han provocat la mort de 33 persones i 134 han estat ferides, segons dades del Ministeri de Salut, controlat per Hamas.