Milers de persones es manifesten a Malmö per demanar l'expulsió d'Israel d'Eurovisió
Diverses manifestacions han recorregut els carrers de la ciutat de Malmö (EFE/EPA/Ida Marie Odgaard Denmark Out)

Milers de persones es manifesten a Malmö per demanar l'expulsió d'Israel d'Eurovisió

La representant israeliana al festival, Eden Golan, ha estat escridassada en els assajos de la segona semifinal d'aquest dijous

Redacció/AgènciesActualitzat

Milers de persones s'han manifestat aquest dijous als carrers de la ciutat sueca de Malmö, escenari de l'edició d'Eurovisió d'aquest any, per demanar l'expulsió d'Israel del festival.

Hores abans que la participant israeliana intervingués a la segona semifinal del certamen d'aquest dijous a la nit, unes 5.000 persones, segons la policia, s'han concentrat al centre de Malmö i han recorregut els seus carrers, convocats per la plataforma "Pareu Israel, per la pau i per una Palestina lliure", que agrupa més de 60 organitzacions.

La manifestació, que ha començat cap a les 16.00, ha recorregut durant gairebé dues hores els carrers de la tercera ciutat sueca en població, i ha acabat a l'altra punta.


A banda de les consignes a favor de Palestina, també s'han sentit crítiques a la Unió Europea de Radiodifusió (UER) per no excloure Israel del festival. L'organització ha apel·lat al caràcter apolític del certamen, tot i que algunes veus li han recordat que Rússia va ser expulsada per la intervenció militar a Ucraïna.

Entre els assistents hi havia persones de diverses parts de Suècia i de la veïna Dinamarca, entre elles la popular activista mediambiental sueca Greta Thunberg.

L'activista Greta Thunberg es manifesta en suport de Palestina a Malmö (EFE/EPA/Johan Nilsson Sweden Out)

Aquesta no és l'única manifestació en contra d'Israel; s'ha convocada una altra als voltants del Malmö Arena --seu del certamen-- que s'ha allargat fins a les 10 de la nit, quan començava la segona semifinal.

5.000 persones, segons la policia, s'han manifestat per demanar l'expulsió d'Israel del festival (EFE/EPA/Ida Marie Odgaard Denmark Out)

D'altra banda, en un altre punt de la ciutat, a la cèntrica plaça de Davidshall, s'hi han congregat al voltant d'un centenar de persones per donar suport a Israel. Les dues protestes han transcorregut sense que s'hagin produït incidents destacables.


El públic escridassa la representant d'Israel

La representant d'Israel a Eurovisió, Eden Golan, ha estat escridassada les dues vegades en què ha pujat a l'escenari del Malmö Arena davant del públic, tant a l'assaig d'aquesta tarda com al d'ahir dimecres a la nit, i en tots dos s'han sentit crits de "Palestina lliure", llançats des de la grada.

Tanmateix, els xiulets i les esbroncades a Golan no s'han sentit en la retransmissió televisiva, ja que la UER ha utilitzat un sistema d'aplaudiments pregravats per evitar-ho.

En aquest sentit, en una entrevista a la televisió pública d'Israel, després de l'assaig de dimecres a la nit, Golan va apuntar que esperava les esbroncades i va afegir: "Estic orgullosa de representar el meu país, especialment aquest any."

 

ARXIVAT A:
IsraelFestival d'EurovisióGuerra a Gaza
Anar al contingut