Milers de persones secunden la marxa en suport de Can Vies que acaba amb almenys quatre detinguts i centenars d'identificats
Almenys quatre detinguts i un centenar d'identificats al final d'una protesta que havia transcorregut de forma pacífica
El descontentament pel desallotjament i enderroc parcial del Centre Social Autogestionat de Can Vies, al barri de Sants de Barcelona, s'ha deixat sentir aquest dissabte a la ciutat. Una manifestació sense recorregut preestablert ha recorregut diferents carrers del centre. Ho ha fet de forma pacífica, amb algun incident aïllat, fins que ha arribat a la part baixa de la Rambla. Allà un fort desplegament policial els ha impedit pujar per l'emblemàtic passeig, fet que s'ha considerat una provocació per part d'alguns manifestants.
En aquest punt, grups d'encaputxats han cremat contenidors i provocat destrosses a establiments privats i mobiliari urbà de la zona pròxima a la rambla del Raval. La policia ha respost carregant contra els manifestants i hi ha hagut almenys quatre detencions, segons un balanç encara provisional.
En el marc d'aquesta actuació, un important cordó de furgons policals ha encerclat poc després un nombrós grup de persones que es dirigien cap al barri de Sants per la Gran Via a l'alçada de Rocafort. Els Mossos han deixat fora els periodistes i han començat a identificar els manifestants un per un. Els veïns han sortit als balcons i han començat a fer una cassolada per mostrar el suport als manifestants.
Suport massiu a Can Vies
Columnes de gent sorgides de sis barris de Barcelona han convergit al voltant de les set de la tarda a la plaça Universitat, on hi havia convocat l'inici de la manifestació. Poc abans de les vuit del vespre, les persones concentrades han començat a caminar rere una pancarta on es llegia "Construïm alternatives. Defensem els barris" seguint un recorregut que no s'havia donat a conèixer ni als mitjans de comunicació ni a les autoritats.
Els 20.000 assistents, segons els organitzadors, xifra rebaixada fins a 3.500 per la Guàrdia Urbana, han enfilat la ronda Sant Antoni i després els carrers Sepúlveda i Urgell davant una àmplia presència dels efectius antiavalots dels Mossos d'Esquadra. A l'alçada de Floridablanca, on hi havia un altre dels edificis emblemàtics okupats de la ciutat, La Carboneria, la marxa de gent s'ha aturat uns minuts.
En aquest punt s'han registrat alguns incidents, amb la trencadissa de vidres d'una sucursal de La Caixa, d'una manifestació que s'ha desenvolupat enmig d'un ambient cívic i pacífic. També s'ha vist una pintada en un autobús de TMB, empresa a la qual pertany l'edifici de Can Vies.
En els transcurs de la manifestació s'han sentit crits a favor de diferents reivindicacions, com la dimissió del regidor del districte, Jordi Martí, i de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias; l'alliberament sense càrrecs dels detinguts en els aldarulls; que es posi fi al fort desplegament policial instal·lat a Sants o que s'aturin els desnonaments de qualsevol tipus i es retirin els processos de desallotjament d'altres centres socials okupats amenaçats. El crit més repetit, però, ha estat el de resistència.
Incidents aïllats
La columna de gent ha avançat per Ciutat Vella i s'ha dirigit a la Rambla. Allà ha topat amb una barrera d'antiavalots que els ha impedit enfilar amunt i han hagut de recular per on havien vingut. En aquest punt, entre avinguda de les Drassanes i el carrer Sant Oleguer, alguns dels participants han bolcat i cremat alguns contenidors, fet que ha afectat un automòbil aparcat a la zona.
Alguns dels manifestants, que portaven cobertes les cares, han llançat objectes contundents contra vidres d'entitats bancàries i alguns comerços i han provocat danys en el mobiliari urbà. Aquestes actuacions han provocat la intervenció de les unitats antiavalots dels Mossos d'Esquadra, que han fet algunes càrregues puntuals i han detingut almenys quatre persones, segons testimonis dels fets. L'esclat de violència, però, s'ha apaivagat ràpidament.
Mentrestant, la capçalera de la protesta ha arribat fins a la plaça Sant Jaume, on dos cordons dels Mossos protegien els edificis de l'Ajuntament i la Generalitat.
Reconstrucció simbòlica
Hores abans de la manifestació, unes 400 persones han treballat simbòlicament en la reconstrucció de la casa ocupada que dilluns va ser desallotjada per l'Ajuntament, en compliment d'una sentència judicial, i enderrocada parcialment.
La demolició, ara aturada, ha escalfat els ànims del barri, on s'han viscut cinc nits de mobilitzacions, quatre d'elles amb violents aldarulls i enfrontaments entre manifestants i antiavalots, que han acabat amb 62 detinguts, un dels quals ha ingressat a la presó.
La família d'aquest empresonat, un jove barceloní membre dels Castellers de la ciutat, defensa la seva innocència i demana proves als Mossos dels delictes que se li imputen.