Milers de persones surten al carrer contra la violència masclista

Reclamen més protocols per combatre l'assetjament sexual a la feina i també més perspectiva de gènere a la justícia
Redacció Actualitzat
TEMA:
Feminisme

Una manifestació ha recorregut els carrers del centre de Barcelona aquest divendres a la tarda amb motiu del Dia per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones. La manifestació ha sortit dels Jardinets de Gràcia, enmig d'un ambient festiu, però a la vegada reivindicatiu.

Aprofitant aquesta jornada reivindicativa, els manifestants, unes 50.000 persones segons els organitzadors i 3.000 segons la Guàrdia Urbana, han volgut visibilitzar la dimensió i els efectes de la violència masclista a casa nostra amb algunes dades.

Cada hora, el telèfon 112 rep unes vuit trucades per violència masclista i els Mossos també alerten d'un increment en les denúncies per violació i abús. Només a la ciutat de Barcelona, cada hora hi ha una dona que reclama assistència jurídica per haver estat víctima de violència de gènere i masclista.

Des de principi d'any, deu dones han mort assassinades a Catalunya víctimes de violència masclista. Una xifra esfereïdora en un any en què s'han incrementat més que mai les denúncies, que han arribat a les 3.700.

Amb el lema "Ocupem els carrers contra les violències masclistes", la marxa l'han organitzada diverses entitats englobades a Novembre Feminista. Demanen més protocols per combatre l'assetjament sexual a la feina i també més perspectiva de gènere a la justícia, perquè creuen que el sistema judicial encara és lent i poc contundent en els casos de violència masclista.

Unes 3.000 persones han sortit al carrer per protestar contra la violència masclista, segons la Guàrdia Urbana (CCMA)


Aquest any es vol incidir en dues formes de violència contra les dones especialment "invisibilitzada" com l'assetjament en l'àmbit laboral i la violència vicaria i la síndrome d'alienació parental. El manifest d'aquest 25N inclou, entre altres, la demanda d'acompanyament psicològic públic i extern a les dones que denuncien assetjament en el seu lloc de treball.

Igualment, s'apunta a la necessitat que els agents d'inspecció de treball actuïn en àmbits de poca accessibilitat però on es donen gran quantitat d'abusos com és el cas de les treballadores domèstiques.

Entre els manifestants, gent de totes les edats, entitats i personalitats polítiques. Alguns manifestants porten cartells i pancartes amb lemes reivindicatius, banderes de color violeta i amb símbols feministes i es canten proclames com ara "Si ens toquen a una, ens toquen a totes", "Ens volem vives" o "Stop violències masclistes".

Manifestacions polititzades a Madrid

A Madrid també s'han fet diferents manifestacions contra la violència contra les dones. A la que s'ha fet al centre de la ciutat, presidida per una pancarta amb el lema "El masclisme mata, viola, explota i esborra les dones", els participants han reclamat que es posi fi a la violència masclista.

Hi han participat unes 12.000 persones, segons dades de la delegació del Govern. Alguns dels manifestants han cridat consignes contra la ministra d'Igualtat Irene Montero i han demanat la seva dimissió. Ho han fet en presència d'altres membres de l'executiu com la vicepresidenta Nadia Calviño; la portaveu, Isabel Rodríguez, o la ministra d'Indústria, Reyes Maroto.

En una altra concentració, al del barri de Vallecas i convocada per Podem, hi ha assistit la ministra Montero, que aquesta setmana ha patit l'embat de l'extrema dreta. Centenars de persones que han participat en la marxa li han mostrat el seu suport i solidaritat, que ella ha agraït emocionada.

La pancarta que encapçala la manifestació del 25N a Madrid (EFE/Kiko Huesca)
ARXIVAT A:
Feminisme Violència masclista
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut