
Milers de refugiats ucraïnesos arriben a la Unió Europea fugint de la guerra
L'ONU calcula que fins a quatre milions de persones podrien marxar d'Ucraïna les properes setmanes arran de l'atac de Rússia
Des de l'inici de la invasió russa, milers d'ucraïnesos han abandonat casa seva fugint de la guerra. En poc més de 48 hores, el conflicte ha forçat que més de 150.000 persones hagin marxat del país, segons l'agència de l'ONU per als refugiats, Acnur.
A peu, en tren, en autobús o en vehicles particulars, milers de persones han travessat en les darreres hores les fronteres de Polònia, Romania, Hongria, Eslovàquia i Moldàvia, els països limítrofs amb Ucraïna. L'ACNUR, està preparant les fronteres per a una arribada massiva de refugiats ucraïnesos.


Així ho explicaven algunes de les persones que han arribat a Polònia o Romania en les últimes hores:
Irina: "Fugim d'Ivano-Frankivsk, on van bombardejar l'aeroport a les set del matí. Vam empaquetar les nostres coses i vam venir cap aquí."
Irina: "La meva vida ha canviat al cent per cent en mig dia, però m'alegra molt saber que tenim on anar."
Lidia: "Ens han donat la benvinguda molt amablement. Hem trigat molt a arribar a la frontera, però no ens en penedim."
Sandor: "Crec que com més ràpid ens rendim els ucraïnesos, més ràpid s'acabarà el conflicte. No hi ha alternativa."
Irina: "Estem molt cansats i en xoc, tenim por. El meu marit s'ha quedat a Ucraïna a lluitar contra Rússia."
Els ciutadans ucraïnesos no necessiten visat per moure's per l'espai Schengen.
Més de 100.000 persones arriben a Polònia
La majoria creuen la frontera amb Polònia, on hi han arribat 100.000 persones des de dijous, al voltant de 9.000 en les primeres hores d'aquest dissabte.
Són dades que ha donat el viceministre de l'Interior polonès, Pàvel Szefernaker, desplaçat al punt fronterer de Medyka, que ha afirmat que el 90% de les persones que han entrat al país tenen lloc on anar, ja sigui a casa de familiars o amics.
Per a la resta, el govern polonès ha habilitat nou centres d'acollida prop de la frontera, on se'ls ofereix menjar, assistència mèdica, un lloc per descansar i informació sobre on anar. Al llarg dels 535 quilòmetres de frontera amb Ucraïna, Polònia hi ha instal·lat punts d'avituallament, amb menjar i beguda per agafar forces.
Un dels punts on s'apleguen els refugiats és a l'estació de tren de Przemysl, on la sala d'espera s'ha habilitat com a dormitori, amb una vuitantena de gandules i mantes.
Als que arriben, se'ls ofereix menjar calent i assistència per planificar el futur immediat i poder-se reunir amb familiars i amics que viuen en diverses parts de Polònia. Des d'allà, s'organitzen combois cap a altres ciutats.
Un dispositiu d'un centenar de persones, entre policies, bombers, funcionaris i voluntaris, reben les persones que arriben amb te i entrepans. A més, alguns ciutadans voluntaris ofereixen viatges gratis a altres ciutats poloneses amb els seus cotxes particulars.

El govern polonès accepta qualsevol persona que arribi amb un document identificatiu, passaport o permís de treball ucraïnès. Per agilitzar els tràmits, no es demana certificat de vacunació contra la covid.
Abans de l'atac rus, a Polònia ja hi havia al voltant d'un milió i mig d'ucraïnesos, la majoria dels quals hi va anar per treballar en un país de la UE.


20.000 refugiats han entrat a Romania
Des que va començar l'ofensiva russa, unes 20.000 persones han entrat a Romania procedents d'Ucraïna. El pas fronterer més concorregut és el que uneix Txernivtsí, al sud-oest d'Ucraïna, amb la província romanesa de Suceava, on a la carretera hi ha cues de més de 30 quilòmetres.
"El 80% són donen i infants", explica Alin Duca, treballador social a la localitat fronterera de Siret, on ofereix aigua, te i menjar als refugiats que arriben.


Una web per buscar i oferir allotjament
D'altra banda, s'ha posat en marxa la pàgina web Prikhistok ("refugi", en ucraïnès) on els ucraïnesos a la diàspora poden oferir allotjament per a les persones que han deixat el país i no tenen on anar.
"Rússia ha declarat la guerra a Ucraïna i està bombardejant vilment ciutats pacífiques", proclama el web, on els internautes poden proporcionar habitacions per acollir conciutadans o bé buscar-ne al país on són.


L'ONU nomena un coordinador de la crisi ucraïnesa
Davant l'èxode de refugiats, l'ONU ha nomenat el sudanès Amin Awad com a coordinador de la crisi d'Ucraïna amb l'objectiu de reforçar la resposta humanitària a la guerra. Anteriorment, Awad ha tingut diversos càrrecs a l'ACNUR i ha estat responsable d'operacions sobre el terreny en països com Macedònia i Sri Lanka.
El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ja alertat que "les necessitats humanitàries s'estan multiplicant i estenent a cada hora" a Ucraïna.