Milers de sirians miren de tornar al país l'endemà de la caiguda d'Al-Assad
Els rebels islamistes que enderrocat el règim de Bashar al-Assad fan una crida als sirians a l'estranger a tornar mentre diversos països de la UE congelen els tràmits d'asil
Diversos dels passos fronterers de Síria amb els seus veïns, especialment el Líban i Jordània, són testimonis del flux de sirians que van marxar del país al llarg d'anys de repressió i guerra que ara miren de tornar.
Segons l'agència de les Nacions Unides per als refugiats (ACNUR), els més de 50 anys de govern autoritari dels Al-Assad i els 13 de guerra civil han provocat que Síria pateixi una de les crisis de desplaçats més importants del món, amb més de cinc milions de refugiats.
Malgrat la incertesa, l'alt comissionat de l'ONU per als refugiats, Filippo Grandi, ha assegurat que aquesta nova situació a Síria podria permetre que "la crisi més gran de desplaçament forçat del món pugui avançar cap a solucions justes".
Peticions d'asil congelades
Amb la caiguda del règim, diversos països de la UE s'estan replantejant la seva política d'asil a ciutadans sirians. La Comissió Europea ja ha advertit els 27 estats membres que les sol·licituds d'asil requereixen una "avaluació individual" i que un eventual retorn ha de ser "voluntari, segur i digne".
L'executiu comunitari ha admès que la qüestió és competència nacional i que aquests "tenen dret a posposar" l'anàlisi de les peticions en cas que es produeixin "canvis" en el país d'origen.
El seu portaveu, Stefan de Keersmaecker, ha subratllat que la situació a Síria "és canviant" i ha demanat "monitorar" constantment l'evolució dels fets.
Alemanya, el país que acull un major nombre de refugiats, ha posat en pausat les sol·licituds d'asil, almenys fins que es clarifiqui la incerta situació al país, amb l'esperança que puguin tornar a Síria.
La mateixa decisió l'ha pres el Regne Unit, però el ministre britànic d'exteriors, David Lammy, s'ha mostrat caut.
"La situació humanitària a Síria és calamitosa. Aquest flux d'entrada a Síria podria convertir-se ràpidament en un flux de sortida i augmentar potencialment el nombre de persones que recorren a migracions perilloses il·legals cap a l'Europa continental i el Regno Unit."
També han anunciat la congelació del tràmit de noves sol·licituds d'asil França, Itàlia, Països Baixos, Bèlgica, Àustria, Suïssa, Dinamarca, Suècia i Noruega.
Viena ha fet un pas més. El ministre de l'Interior, el conservador Gerhard Karner, ha explicat que ha encarregat un "programa de repatriació i deportació a Síria".
Espanya, en canvi, no s'ha plantejat, "per ara", suspendre els tràmits d'asil, segons ha anunciat aquest dilluns des de París el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares.
La caiguda sobtada del règim de Bashar al-Assad, després de menys de dues setmanes d'ofensiva rebel, ha generat eufòria a molts de sirians a dins i a fora del país. A dins, les imatges mostren celebracions al carrer per la marxa d'Al-Assad, trets a l'aire i abraçades.
A fora, milers més fan cua als passos fronterers, amb la il·lusió de tornar a Síria en les primeres hores que viu el país sense un Al-Assad al govern des dels anys 70.
A Masnaa, al Líban, el pas es va obrir fa escassament dues setmanes, després que Israel l'hagi bombardejat repetidament. Allà s'hi apleguen desenes de cotxes que s'esperen per creuar.
Segons el mitjà libanès l'Orient, també hi ha alguns vehicles que travessen el pas en direcció contrària; els dels sirians que temen la inestabilitat o les represàlies quan arribi un nou govern.
Els rebels criden els refugiats a tornar
Els rebels islamistes que han protagonitzat l'ofensiva militar que ha fet caure Al-Assad han demanat als sirians a l'exterior que tornin al seu país per ajudar a reconstruir-lo.
"(Cridem) a tots els sirians, les circumstàncies dels quals els van obligar a abandonar la seva pàtria, a tornar i a contribuir en la reconstrucció del futur".
El grup islamista Hayat Tahrir al-Sham (HTS), qui ha encapçalat els grups rebels en la presa de poder, ha assegurat que crearà "les condicions adequades per garantir un entorn segur i estable per rebre" les persones que tornin.
El líder del grup rebel, Abu Mohammad al-Julani, s'ha esforçat a fer un discurs basat en la moderació, tot i el seu passat com a combatent d'Al-Qaeda.
Seguretat i equilibri, clau per a una transició ordenada
Els exemples de Líbia i a l'Iraq, on la caiguda dels règims de Gaddafi i Saddam Hussein van desembocar en conflictes i més inestabilitat, recorden que aquest és un moment delicat per a Síria.
Al carrer, l'HTS ha desplegat alguns dels seus combatents per protegir edificis oficials amb la intenció de preservar les propietats de l'estat sirià.
En aquest sentit, el grup islamista ha enviat missatges de serenor les darreres hores, ha assegurat que respectaran les minories del país i que treballaran per aconseguir una transició pacífica.
El primer ministre del govern de Bashar al-Assad, Mohammed Ghazi al-Jalali, s'ha mostrat disposat a transferir els poders a l'oposició de forma ordenada.
Els rebels han establert controls a les principals vies i s'intenta combatre els pillatges. Així, els islamistes miren de crear sensació de seguretat a la població que permeti retornar el país a una relativa normalitat.
L'equilibri de forces entre les diferents faccions i grups rebels serà ara clau en les hores vinents pel que fa a l'estabilitat i la transició pacífica del poder.