Milers de turistes s'afanyen per pujar a l'Uluru abans que es tanqui l'accés al cim
El 26 d'octubre en quedarà prohibit definitivament l'accés després de 34 anys d'esforços per part del poble anangu, format per diferents tribus aborígens australianes
Queda poc perquè el monòlit sagrat dels aborígens australians, l'Uluru, situat al Territori del Nord, ja no es pugui escalar més. El 26 d'octubre en quedarà prohibit definitivament l'accés.
Però mentre això no passa, cada dia centenars de turistes s'afanyen a pujar al cim d'aquesta gran roca sobretot vermellosa però que canvia de color segons l'hora del dia. I ho fan ignorant la crida dels autòctons australians que demanen insistentment que no s'hi pugi.
Aviat, doncs, els visitants ja no podran escalar aquesta atracció turística, abans coneguda com Ayers Rock, després d'una campanya que ha durat dècades per part de la comunitat aborigen per protegir-lo.
Uluru és Patrimoni Mundial de la Unesco. Està situat gairebé al centre d'Austràlia, al parc nacional d'Uluru-Kata Tjutaa, a uns 450 km d'Alice Springs. Fa uns 348 metres d'altura i domina tota una remota extensió desèrtica.
La pròxima prohibició ha atret en els últims dies una gran multitud de visitants, segons explica Mike Misso, responsable del parc nacional d'Uluru-Kata Tjuta:
"Sabem que està entre els centenars i probablement més pròxim als mil. Definitivament hi ha molta gent que vol escalar, però en realitat el missatge que hem tingut durant molts anys és demanar que la gent opti per no pujar."
La majoria de visitants no pugen a l'Uluru
El poble anangu, format per diferents tribus aborígens australianes, és el propietari de l'Uluru i ja va demanar la prohibició de pujar a la gran roca sagrada l'any 1985, quan la direcció del parc va quedar sota les seves mans. Per a ells, aquest gran monòlit té una importància espiritual, és un lligam amb els seus avantpassats.
També es parla de seguretat i medi ambient com a raons per prohibir-ne la pujada.
Per commemorar el tancament d'escalada al cim, el parc farà una celebració pública el dia 27 d'octubre, 34 anys després que l'Uluru fos lliurat als seus legítims propietaris.
Segons fonts de Parcs d'Austràlia, els australians continuen sent els turistes que més pugen a la roca sagrada, seguits pels japonesos.