Milions de boletes de plàstic anomenades pèl·lets contaminen les platges de Tarragona
- TEMA:
- Contaminació
La gent que viu vora el mar a les platges de Tarragona segurament hauran vist unes boletes de plàstic a la sorra. Es coneixen amb el nom de pèl·lets i són petites esferes de plàstic, de polipropilè, a partir de les quals es fabriquen objectes.
Les platges de Tarragona són de les més afectades per aquests microplàstics i els grups ecologistes assenyalen la indústria petroquímica. Al 2018 van aparèixer aquests pèl·lets, massivament, a la platja de la Pineda.
Aquest fet va fer néixer l'ONG Good Karma Projects amb la intenció d'educar cap al respecte per la natura i informar sobre els principals problemes mediambientals. Albert Font de Rubinat, cofundador de Good Karma Projects, explica que en aquell moment hi havia entre uns 60 i 90 milions de boletes de plàstic a la platja.
Des d'aleshores, cada cop que hi ha episodis o descobreixen boletes en diferents punts de la costa hi van, fan mostrejos per saber-ne la quantitat i per veure quin tipus de plàstic és.
La documentació acumulada per aquesta ONG ha servit per informar les institucions europees de la contaminació per pèl·lets. Es calcula que 10 trilions van a parar al mar cada any, que entren a la cadena tròfica i actuen com a esponges per a tòxics.
Per la seva part, Víctor Álvarez, d'Ecologistes en Acció, diu que hi ha d'haver un control més gran.
"Estem parlant d'un conjunt empresarial que guanya milions d'euros, perquè inverteixin un centenar d'aquests en evitar aquest dany mediambiental que estan fent. Crec que és necessari i obligatori."
Álvarez creu que l'administració hauria de començar a regular en aquest sentit per evitar que això continuï succeint.
Justament, el darrer episodi d'arribada massiva de boles de polipropilè, el 9 de novembre, ha portat l'Ajuntament de Vila-seca a denunciar la situació, com explica l'alcalde, Pere Segura.
Diu que ho han denunciat al Seprona (el Servei de Protecció de la Naturalesa) perquè es comencin a fer investigacions més serioses, sobretot per començar a aplicar mesures i generar reaccions perquè aquestes coses no tornin a succeir i, si succeeixen, que algú es responsabilitzi de les neteges.
Una neteja que només es pot fer manualment pel pes i la mida del microplàstic. De moment, la Guàrdia Civil ja investiga l'últim episodi que s'afegirà a la causa judicial oberta per contaminació per pèl·lets.
- ARXIVAT A:
- Contaminació