El Falcon 9 en un llançament des de California (Gene Blevins / ZUMA Press Wire)

Minairó, el tercer nanosatèl·lit català, en òrbita després d'enlairar-se des de Califòrnia

Servirà per monitoritzar cultius, la gestió de recursos hídrics i el control de transports i mercaderies
Redacció Actualitzat
TEMA:
Tecnologia

Pocs minuts abans de les 9 del matí s'ha enlairat el nanosatèl·lit català Minairó. Ho ha fet dalt d'un coet des de la base de Califòrnia de l'empresa SpaceX, d'Elon Musk. El llançament estava previst per dimecres, però es va ajornar, primer per a divendres i finalment per avui, per culpa de les condicions meteorològiques.

Aquest és el tercer aparell d'aquest tipus impulsat per la Generalitat. El nom de Minairó l'han triat els infants seguidors de l'"InfoK", igual que van fer amb els dos anteriors, Menut i Enxaneta.

La seva missió, a 550 quilòmetres de la Terra, servirà per monitoritzar cultius, gestionar els recursos hídrics i per al control de transports i mercaderies.

El llançament s'ha pogut seguir en directe des del canal de YouTube del projecte Transporter7 de SpaceX:

Aquesta és la tercera missió impulsada pel govern en el marc de l'Estratègia NewSpace de Catalunya.

En aquesta ocasió, es tracta del primer satèl·lit d'òrbita baixa que segueix l'estàndard 5G i que està pensat per facilitar la connexió de dispositius d'internet de les coses de manera automàtica quan no tinguin cobertura.


10 kg i orbitant a 550 km

El nanosatèl·lit és un CubeSat de 6U i d'uns 10 kg de pes creat per Sateliot. Un cop a l'espai, orbitarà a uns 550 km de la Terra a una velocitat d'uns 8 km/s i passarà sobre Catalunya cada 5 dies més o menys.

Aquesta missió busca demostrar casos d'ús del nou protocol de connectivitat 5G NB-IoT des d'un satèl·lit i desplegar una mena de laboratori en òrbita per validar tecnologies i serveis desenvolupats a Catalunya.

Aquest laboratori permetrà, per exemple, validar el concepte de càrregues flexibles reprogramables en vol per facilitar serveis com ara la monitorització de cultius, la gestió de recursos hídrics, el control de transports i mercaderies o la gestió d'infraestructures remotes.

L'artefacte donarà cobertura a tota la superfície terrestre i permetrà que qualsevol dispositiu d'IoT (internet de les coses) es pugui connectar via satèl·lit o mòbil a qualsevol lloc i amb un cost molt baix.

Segons la Generalitat, Sateliot ha tancat acords amb operadors de telecomunicacions i companyies del sector i el seu objectiu és assolir una facturació de 1.000 milions d'euros.

 
ARXIVAT A:
Tecnologia Recerca científica Ciència
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut