Minerals i petxines, els records que mai ens hauríem d'endur de les vacances
En els últims 4 anys, els agents rurals han fet prop de 300 actuacions relacionades amb la preservació de fòssils, minerals o altres materials que trobem a la natura
Montse Poblet
Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en crisi climàtica
@montsepobletCol·leccionistes i buscadors de records s'emporten dels espais naturals minerals, fòssils, petxines o sorra. La llei de patrimoni natural i biodiversitat ho prohibeix, però malgrat això, el costum perviu i des del 2021, els agents rurals han hagut d'interposar un total de 13 denúncies, 10 relacionades amb l'extracció de fòssils i 3 per endur-se minerals.
Adam Picon és el coordinador de la unitat que vigila els espais d'interès paleontològic i geològic que poden ser atractius per als col·leccionistes i per als que comercien amb minerals o altres materials extrets de la natura. A Catalunya, aquesta mena d'espolis es concentren al Pallars, i, en concret, al Geoparc Orígens:
"Fa un parell d'anys que estem fent un seguiment al Geoparc Orígens perquè hi ha una sèrie de gent que es dedica a espoliar un mineral que es diu epidota. Quan cristal·litza té un color verd oliva, verd festuc molt bonic, i té molta sortida a nivell de mercat, i aquí ja hem fet alguna denúncia i hem identificat algunes persones que s'hi dediquen."
Tot i que el Geoparc Orígens és el principal focus del problema, a l'Adam no li costa trobar més exemples, alguns ja superats, com endur-se terra de les zones volcàniques de la Garrotxa i d'altres en plena esplendor, com la moda d'apilonar pedres de les platges.
Adam Picon admet que no tenen prou recursos per fer una vigilància intensiva a tots els espais on hi ha materials interessants però les xarxes els estan donant un cop de mà:
"Darrerament a través de YouTube i TikTok s'ha començat a visualitzar molt aquesta activitat. Hi ha gent que no se n'amaga i ensenya com extreu fòssils o fins i tot com es lucra amb la venda. Hem fet algunes denúncies i atestats policials en aquest sentit."
A Catalunya, hi ha uns 200 espais geològics i uns 5.000 jaciments paleontològics repartits per tot el territori, però de saquejos d'aquest tipus també n'hi ha en altres llocs.
Menorca, un altre exemple
A Menorca, per exemple, cada any es decomissa al control de l'aeroport entre 1 i 2 tones de material geològic. Agustí Rodríguez, director del Centre de Geologia de Menorca, ens explica el que passa:
"Una de les principals característiques de les platges de Menorca és que tenen un elevat contingut de fragments de petxines, cargols, etc., i això fa que siguin molt atractives i que hi hagi molta gent que s'emporti l'arena."
Tot i que de moment no hi ha constància de danys, Rodríguez ens confessa la seva preocupació pel que pot suposar l'extensió d'una pràctica com aquesta en una illa on el turisme s'està massificant cada cop més.
Per minimitzar els impactes d'aquest "saqueig", el Centre de Geologia de Menorca recupera les pedres, petxines i sorres decomissades a l'aeroport i amb l'ajuda de voluntaris cada tardor les retorna a les zones d'on són originàries.

Les petxines són hàbitats naturals per a moltes espècies i tant elles com la sorra garanteixen l'equilibri de les platges i les protegeixen de l'erosió.
- ARXIVAT A:
- Medi ambientTurismePatrimoni