Bars oberts a l'Alameda de Hércules, a Sevilla (Europa Press / María José López)
Bars oberts a l'Alameda de Hércules, a Sevilla (Europa Press / María José López)

Espanya no endurirà mesures per Setmana Santa tot i el repunt de casos

El ministeri havia sondejat les comunitats autònomes sobre un tancament de les activitats no essencials a les vuit del vespre davant de l'augment de contagis dels darrers dies

Actualitzat

Les restriccions previstes per Setmana Santa es mantindran tal com estaven acordades tot i l'augment de contagis de coronavirus dels darrers dies. Finalment, el Ministeri de Sanitat i els responsables autonòmics de Salut han descartat modificar el pla.

En les últimes hores, el Ministeri havia sondejat les comunitats autònomes sobre la possibilitat que les activitats no essencials tanquin a les vuit del vespre, una qüestió que no s'ha arribat a tractar en el Consell Interterritorial de Salut. Tampoc s'ha decidit aplicar cap mesura addicional sobre els horaris del toc de queda.

 

Reunió del Consell Interterritorial de Salut, aquest dimecres a Madrid
Reunió del Consell Interterritorial de Salut, aquest dimecres a Madrid

 

El Consell Interterritorial del 10 de març va decidir unes mesures de mínims que són d'obligat compliment per a totes les comunitats autònomes. "Queda a mans de les autonomies establir mesures més restrictives", ha apuntat Darias.

El document acordat fa dues setmanes, per exemple, estableix les onze de la nit com l'hora límit per al toc de queda en aquestes dates. A Catalunya, però, es manté a les deu de la nit.

En la reunió d'aquest dimecres, hi era el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que ha assenyalat que les autonomies han de controlar les mesures que es desprenen del document d'actuacions per als dies de Setmana Santa.

Algunes autonomies han demanat que hi hagi un control exhaustiu de les fronteres i han criticat a l'executiu espanyol per permetre el turisme estranger, però no la mobilitat entre autonomies. En aquest sentit, Grande-Marlaska ha defensat que aquest control ja hi és als aeroports.

 

Carolina Darias i Fernando Grande-Marlaska, en la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Salut
Carolina Darias i Fernando Grande-Marlaska, en la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Salut (Europa Press / J. Hellín)

 

Repunt de la corba de contagis

A les portes de la Setmana Santa, els contagis de Covid-19 han crescut a tot Espanya. En la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha dit que s'ha detectat un "possible canvi de tendència" amb "repunts en diverses comunitats autònomes". La ministra ha demanat "revertir aquesta tendència".

Espanya ha registrat l'increment més alt d'incidència acumulada dels últims deu dies. Al conjunt de l'estat, la incidència acumulada puja fins als 132,2 casos per 100.000 habitants els últims 14 dies. Entre les autonomies amb més incidència hi ha el País Basc i Madrid, per sobre dels 220 casos per 100.000 habitants en les últimes dues setmanes. A Catalunya, la incidència actual és de 194.

En les últimes 24 hores, s'han registrat 7.026 nous positius de coronavirus i 320 defuncions més al conjunt de l'estat. Tanmateix, baixa lleument la pressió a les UCI i l'ocupació passa del 18,87% al 18,64%.

 

Una botiga de roba tancada, a Madrid
Una botiga de roba tancada, a Madrid (EFE / Fernando Alvarado)

 

Catalunya, en contra d'avançar el toc de queda

Abans i tot de la reunió, la possibilitat d'avançar el tancament de les activitats no essencials ja ha rebut l'oposició de la Generalitat. En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat en una entrevista a Catalunya Ràdio els efectes que ha tingut el toc de queda a les deu de la nit:

"Tenim el toc de queda a les deu. És una mesura que ens ha funcionat per reduir aquesta activitat social potser més lúdica o més evitable, que no té res a veure amb obligacions laborals ni de cap altre tipus. De moment és el que tenim i no pensem aixecar-lo."

Vergés, que ha lamentat que el ministeri "es desperti sempre per vacances", critica que es busquin accions per a tothom quan hi ha autonomies, com Madrid, que mantenen les mesures menys restrictives de tot l'estat:

"Si nosaltres haguéssim actuat com Madrid, en mortalitat tindríem unes xifres molt diferents: tindríem 5.000 persones més."

Més contundent ha estat el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, que ha assegurat que Madrid "ha considerat legítimament fomentar la interacció social" i ha rebutjat que Catalunya hagi d'avançar el toc de queda quan la situació epidemiològica està "funcionant bé", segons ha dit.

"El que no seria coherent, ni lògic, ni just és que Catalunya, el País Valencià o Euskadi hagin de complir ara mesures més restrictives que ja han complert perquè altres no les han complert abans."

Sàmper s'ha mostrat partidari de no endurir les restriccions i mantenir les actuals.

 

Un agent dels Mossos, en un control als accessos de Lleida
Un agent dels Mossos en un control als accessos de Lleida (EFE / Ramón Gabriel)

 

Oposició de sis autonomies

Catalunya no és l'única autonomia que s'oposa a aquest avançament. Andalusia, Astúries, Múrcia, Castella-la Manxa i Madrid també s'hi han mostrat en contra. La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ho ha qualificat d'"ocurrències" i ha avançat que no pensa endurir les restriccions si no hi ha una pujada preocupant dels contagis.

"El que tinc claríssim és que, si es tanquen els comerços, els gimnasos, l'hostaleria, la restauració, els cinemes, els teatres, tot, a Madrid, els asseguro que el que es dispara és l'atur."

 

Control policial a l'estació d'Atocha de Madrid
Control policial a l'estació d'Atocha de Madrid (EFE / Fernando Alvarado)
ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut