El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, presidint el gabinet de guerra aquest diumenge a la tarda (REUTERS)

Israel deixa a l'aire la resposta contra l'Iran: divisió al gabinet sobre el quan i el com

Els Estats Units havien avisat que no participaran d'una ofensiva israeliana contra l'Iran perquè el conflicte no s'agreugi a escala regional

RedaccióActualitzat

El gabinet de guerra d'Israel ha acabat aquest diumenge a la nit sense acord sobre com respondre a l'atac inèdit de l'Iran sobre el seu territori. Segons les primeres informacions que han transcendit de la reunió, una majoria de membres del gabinet estan d'acord que cal actuar contra Teheran. Però hi ha divisions sobre quin ha de ser el moment i l'abast adequats.

Segons apunta el New York Times, un bombardeig com a represàlia, el que demanen els ministres més extremistes del govern israelià, hauria quedat descartat després d'una trucada del president Joe Biden a Netanyahu.

Els Estats Units ja han dit que no participaran d'una ofensiva israeliana contra l'Iran, per no escalar el conflicte en l'àmbit regional, si bé mantenen el suport a Israel en la seva defensa.

Abans fins i tot que es coneguin les decisions del gabinet de guerra, el ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, ha fet una crida a construir una "aliança estratègica" amb una coalició de països, inclosos els Estats Units i Alemanya.

El líder d'Unitat Nacional, Benny Gantz --amb un seient al gabinet de guerra--, també s'ha pronunciat abans de la reunió d'emergència. D'entrada, ha avisat que Israel "exigirà un preu" a l'Iran quan sigui el moment adequat.

A més, qualifica Teheran "de problema global", i també considera que és un bon moment per enfortir la cooperació regional.

Aquest incident no ha acabat: l'aliança estratègica i el sistema de cooperació regional, que ha resistit l'important desafiament de l'Iran, ha d'enfortir-se ara més que mai" ha dit Gantz, principal adversari polític de Netanyahu.

Altres membres del govern israelià, com l'extremista ministre de Finances Bezalel Smotrich, ha demanat una resposta tan contundent que "ressoni a tot l'Orient Mitjà durant pròximes generacions".

El ministre de Seguretat Nacional, el colon Itamar Ben Gvir, ha dit que la represàlia no pot ser "dèbil", i ha titllat de "bojos" els qui creuen que el paper d'Israel ha de ser "crear dissuasió Orient Mitjà".

Malgrat la crida dels Estats Units i la comunitat internacional a la contenció, altres ministres de Netanyahu també pressionen per redoblar l'escalada bèl·lica contra l'Iran.

Mentrestant, l'exèrcit diu que continua en alerta màxima. En les últimes hores s'han aprovat plans per fer accions tan ofensives com defensives.

 

ARXIVAT A:
IranIsrael
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut