Albert Botran (CUP), a "Els matins" de TV3

Mireia Vehí (CUP) en deu frases: "Anem al Congrés a fer de caixa de ressonància"

La candidata de la CUP assegura que per a ells aterrar al Congrés és com aterrar a Mart i que no confien en una aritmètica parlamentària que "no permet l'execució de drets"

RedaccióActualitzat

La candidata de la CUP al Congrés, Mireia Vehí, ha passat aquest dimarts per "El matí de Catalunya Ràdio". És la primera vegada que el partit es presenta a unes eleccions espanyoles. Resumim l'entrevista que li ha fet Mònica Terribas en deu idees.


El paper de la CUP davant un possible acord PP-PSOE:

"Anem a fer de caixa de ressonància, a intentar impedir que es tanqui per dalt el que es va obrir per baix. Hi ha una crisi econòmica a sobre la taula, una crisi climàtica evident i uns partits del règim intentant fer una segona transició que volen tancar per dalt una crisi sistèmica i estructural que afecta molts aspectes de la vida. Anem a tractar d'impedir que això es resolgui per la força. Hackegem això perquè aquesta no pot ser la solució."


La suma d'escons de l'independentisme el 10N després de la sentència i la resposta en forma de mobilitzacions massives:

"És complementària. Cada vegada que hi ha urnes es mesura l'independentisme i es posa a prova. Però al marge del dret a l'autodeterminació, els partits independentistes hi ha moltes coses que no comparteixen. No tindria sentit només mesurar les urnes."


El paper de les mobilitzacions:

"Els milers de persones que cada dia surten al carrer a Catalunya i als Països Catalans són imprescindibles perquè això pugui continuar. El pitjor que podria passar des de la perspectiva de la CUP és que nosaltres contribuíssim a desmobilitzar. Perquè sense desobebediència civil organitzada, serà inviable. L'estat és molt fort. L'exercici del dret a l'autodeterminació només vindrà o per desbordament de l'Estat o perquè la comunitat internacional forci un referèndum. Gent al carrer és imprescindible."


Posició de la CUP sobre la violència:

"La CUP es mou en la lògica de la desobediència civil. Una clau important perquè permet mobilitzacions massives i transversals que desborden amb la lògica de la consecució de drets. La demanda és una taula de diàleg. Aquest és el camí."


Aldarulls dels últims dies a Catalunya:

"Ha sortit moltíssima gent al carrer, gent molt jove, que ha generat aldarulls, amb un missatge molt clar: no tenen un futur des de la perspectiva de la vida digna. Si ells no tenen futur, l'única manera és l'expressió de la ràbia. Estan generant un trencament institucional amb l'Estat i amb la Generalitat. Això és un fracàs."


Sobre la posició de no assistir a tots els plens del Congrés dels Diputats:

"Per la CUP aterrar al Congrés... si del Parlament en diem Matrix, el Congrés és alguna cosa semblant a Mart. No confiem que l'articulació de les majories parlamentàries al Congrés ens permeti la consecució de drets. Per això, hem fet un programa d'intervenció política, no un programa electoral a l'ús. Nosaltres, la sobirania, la volem aquí. El que anem a fer allà és hackejar."


La CUP, al Congrés:

"Anem a sacsejar l'independentisme però també l'esquerra espanyola. La CUP no va a fer de bons diputats ni a pactar amb un PSOE, que per nosaltres és part del problema. La seva campanya a Catalunya han sigut hòsties i després un funeral d'estat a Franco."


Entesa amb ERC i JxCat:

"Si ERC es manté en la crítica frontal al PSOE i JxCat també, segurament ens hi podrem entendre en el cas que l'altra banda, el PSOE i l'esquerra espanyola, no estiguin disposats a parlar d'autodeterminació, drets i amnistia. La manera de solucionar el probelma és autodeterminació, drets i amnistia."


Diferències amb JxCat i ERC:

"No compartim la proposta de país. En titular. JxCat, mentre té un discurs de ruptura, després pacta amb els socialistes a la Diputació de Barcelona. ERC fa una anàlisi que l'Estat s'asseurà a pactar, que nosaltres no compartim gens, i, per altra banda, està tirant endavant la llei Aragonès al Parlament de Catalunya."


Assemblea de Càrrecs Electes i desobediència institucional:

"L'Assemblea és l'espai institucional per fer un pas endavant veient que ni l'estat espanyol ni el govern de la Generalitat estant sabent solucionar el conflicte i també per sacsejar les coses. Ara, el camí és veure de quina manera s'articula la desobediència als municipis davant la políticia repressiva de l'Estat i veure de quina manera s'interpel·la la comunitat internacional perquè posi una taula de negociació." 

 

Albert Botran, a "Els matins" de TV3 

Per la seva banda, Lídia Heredia ha entrevistat el número dos de la CUP per Barcelona. Botran ha explicat que la CUP planteja una acció unitària al Congrés dels partits catalans:

"El PSOE no impulsarà una amnistia. Podria haver-hi un front unitari dels partits catalans que posés com a condició l'autodeterminació i l'amnistia. Volem fer servir l'altaveu del Congrés per impulsar-la."


Sobre la posició dels partits catalans respecte a la possibilitat d'aquest front unitari:

"No sabem si els altres partits ens donen suport. Depèn del que els diguin les enquestes, ells sí que en fan cas."


Què pot fer la CUP al Congrés:

"A vegades som com una pedra a la sabata. Ja vam ser un accelerador del procés de ruptura."


Botran ha demanat la dimissió de Buch:

"Tant si el conseller comparteix les accions de la Brimo com si no, no està a l'alçada del càrrec."


Sobre la decisió de la CUP de presentar-se per primera vegada a unes eleccions al Congrés:

"Històricament, sempre hem pensat que la feina al Congrés era poc útil per a la causa independentista. Regalar la presidència al PSOE a canvi de res va fer canviar la CUP. Al Congrés, amb les majories que hi ha i un PSOE al costat de la banca, no es resolen els problemes dels catalans."

ARXIVAT A:
CUPEleccions generals 2019-10N
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut