Mitjà diu que el test d'antígens detecta millor que la PCR els casos més contagiosos
L'infectòleg demana un pla a mig termini contra la Covid-19 amb els recursos necessaris per evitar una tercera onada
Els tests d'antígens de Covid-19 que s'han introduït fa poques setmanes tenen menys sensibilitat que els tests PCR, però això no és un inconvenient, sinó un avantatge.
És el que afirma Oriol Mitjà, especialista en malalties infeccioses: entrevistat per telèfon al programa "El Suplement", de Catalunya Ràdio, ha dit que detecten precisament les persones més contagioses:
"L'avantatge és que són ràpids i barats, l'inconvenient és que són menys sensibles. La novetat és que nosaltres pensem que aquesta disminució de la sensibilitat és un avantatge, perquè la PCR detecta també casos que ja no són contagiosos, és a dir, persones que fa 30 dies o 60 dies van tenir la infecció i els queda una mica de ADN viral."
"El test d'antígens, en canvi, només et detecta mentre tens molt de virus, i per tant ets contagiós. Els casos molt contagiosos els detecta molt molt bé, en el 100% de les ocasions, i els que són bastant contagiosos també, amb un 98%."
Mitjà ha assegurat que per aquest motiu són òptims per detectar les persones amb molt potencial de contagi entre les que han de fer activitats considerades de risc i tallar així la transmissió.
Aquest avantatge s'afegeix als altres dos que tenen aquests tests: són molt més ràpids que les PCR, que s'han de fer al laboratori, i també són molt més barats, entre 5 i 20 euros, davant dels entre 60 i 120 que costen les PCR.
Per exemple, s'han de fer servir per frenar l'entrada de la Covid-19 a les residències de gent gran, on ja ha fet molt de mal, però també en àmbits laborals i d'oci, per exemple.
En aquest sentit s'ha felicitat que el Departament de Salut hagi comprat 2 milions de tests d'antígens i n'hagi encarregat 6 milions més, cosa que creu que descongestionarà el sistema sanitari.
"Ho han volgut solucionar sols"
Mitjà ha aprofitat per demanar que Salut deixi l'àmbit privat contribuir pagant mesures preventives com els tests d'antígens, que ha xifrat en un cost de 20 euros cadascun:
"Això crec que és molt important i ha estat un dels defectes més grans del Departament de Salut, que han pensat que ho havien de solucionar ells tots sols, però les patronals i les empreses i els autònoms estarien disposats a gastar-se els 20 euros si els diuen que d'aquesta manera no hauran de tancar el negoci."
En aquest sentit, ha afirmat que els sectors de la restauració i de la cultura i espectacles podrien fer servir els tests d'antígens per assegurar-se que no hi va ningú que contagiï.
Segons ha dit, també podrien servir per garantir dinars i sopars de Nadal sense risc de transmissió, entre altres ocasions especials.
Mitjà s'ha mostrat optimista pel que fa a l'evolució de l'epidèmia, i ha afirmat que s'ha passat el pic de la segona onada, perquè la RO ja ha baixat d'1.
Menys positius i menys ingressats
Avui dissabte aquest indicador ha baixat una mica més, i ja està en 0,93, una centèsima menys que aquest divendres.
En les últimes 24 hores hi ha hagut 4.459 positius més per coronavirus, 500 menys que el dia anterior, tot i que s'han registrat 61 víctimes mortals.
Pel que fa als malalts ingressats als hospitals, ara n'hi ha 2.621, 104 menys que aquest divendres, tot i que els que estan a l'UCI encara han augmentat, 551, 11 més.
"El confinament és molt barat per a l'administració"
Pel que fa a les mesures per fer front a la pandèmia, Mitjà ha lamentat que durant mesos no s'hagi fet bé el rastreig als contactes dels casos positius, i això hagi portat a la segona onada.
En aquest sentit, per evitar una possible tercera onada ha reclamat que l'administració fixi un pla i el prepari per fer-hi front amb els recursos necessaris:
"S'ha de tenir un pla a mitjà termini, és a dir, que sapiguem que tenim totes les eines posades en marxa i com anirem responent davant de cada situació. Si es podrà evitar un confinament domiciliari o no dependrà de quin sigui aquest pla i de quants diners s'hagin gastat en controlar la Covid amb mesures preventives."
"El confinament és molt barat per l'administració, perquè no té un cost directe en compra de material, però és molt car per a la societat en general. I al revés, les mesures preventives tenen un cost, s'ha de fer inversió per comprar tests, o EPI, o mascaretes, però en canvi repercuteixen en un benefici econòmic per a la societat".
"No volíeu posar el Bluetooth per no perdre llibertats"
Segons Mitjà, també hi ha obstacles no econòmics, com la por de perdre privacitat en l'ús de les aplicacions de mòbil per facilitar la detecció dels contactes dels casos positius:
"Moltes vegades les justificacions per no aplicar certes mesures, com la utilització del Bluetooth o el test d'antígens era perquè això coartava o disminuïa les llibertats, i els companys de Singapur se'n riuen de nosaltres dient: "Mireu, vosaltres no volíeu posar el Bluetooth per no perdre llibertats i us acaben confinant a casa."
"Podíem haver fet les coses molt millor, i continuo aixecant la veu per dir el que crec que és científicament correcte, però em sap greu que no haguem estat més ràpids."
Preguntat per les relacions amb els experts que gestionen i assessoren el govern, Mitjà ha dit que ha parlat aquesta setmana amb el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que s'està recuperant de la Covid-19.
L'infectòleg va ser el centre d'una considerable polèmica quan va afirmar que a la consellera de Salut, Alba Vergés, li faltaven "el coneixement mèdic i la humilitat per escoltar els experts".
Ho va dir fa 3 setmanes al programa Planta Baixa de TV3, i va afegir que el coronavirus havia fet molt mal a Catalunya perquè el govern havia estat "perillosament incompetent"
- ARXIVAT A:
- Coronavirus