Mig Europa comença la desescalada gradual amb els dits creuats

El retorn a la normalitat a 27 països es fa amb l'obertura gradual de comerços i amb prudència per si hi ha algun rebrot

Actualitzat

Ja fa uns dies que alguns estats han relaxat les mesures i permeten que els ciutadans surtin al carrer, però és des d'aquest dilluns, dia 4 de maig, que els plans de sortida ja afecten un total de vint-i-sis estats.

A Itàlia, quatre milions i mig de persones tornen avui a la feina per l'entrada en vigor de la segona fase del desconfinament. És una prova de foc per al govern de Giuseppe Conte i un test al sistema sanitari del país, el més afectat d'Europa pel coronavirus.

El primer ministre adverteix que encara hi ha risc de rebrots i cal anar amb compte.

Per als italians, avui serà el primer dia permès per visitar familiars dins de la mateixa regió. Tot i així, no estan permeses les festes familiars ni les trobades amb gran nombre de persones.


Obren parcs i jardins a Itàlia

També es podrà fer esport al carrer, sempre mantenint les distàncies de seguretat. De fet, han obert parcs i jardins.

A més, es podran tornar a fer funerals amb un grup reduït de familiars, de fins a quinze persones, sempre que portin mascaretes.

 

Està previst que tornin a la feina tots els treballadors d'indústries no essencials, de la construcció i també del comerç majorista. Els restaurants podran obrir, però per fer menjar per emportar-se.


Campionat italià de futbol

Totes aquestes mesures estaran en vigor durant dues setmanes, fins al 18 de maig, ja que després hi haurà una altra relaxació de les normes i podran obrir el comerç minorista, els museus i les biblioteques i es permetran els partits d'equip en camps esportius.

Tot i això, Conte no s'ha atrevit a donar una data sobre quan tornarà el campionat italià de futbol.

L'1 de juny hi haurà noves obertures: els bars i restaurants i també els establiments de cura personal com perruqueries, centres d'estètica, de massatge i barberies.

Les escoles no obriran en el que queda de curs escolar i la idea de l'executiu italià és que es reprengui l'activitat docent a partir de setembre.

 

 

Portugal, cas d'èxit

A Portugal, avui obren perruqueries i petits comerços. Aquest estat és un dels que tenen menor nombre de contagiats i de víctimes.

El delegat de la Generalitat a Lisboa, Rui Reis, creu que una de les causes és haver pres mesures amb molta antelació.

La desescalada serà gradual i arrencarà amb la reobertura del petit comerç, perruqueries, llibreries, biblioteques i altres serveis públics des d'aquest dilluns.

A partir del 18 de maig podran reobrir botigues de fins a 400 metres quadrats, així com les terrasses, restaurants, cafeteries i bars, amb una limitació del 50% de la seva capacitat.

La resta d'establiments i centres comercials estaran tancats fins a l'1 de juny. Pel que fa a les escoles, només hi tornaran els alumnes més grans, i ho faran el 18 de maig. Cinemes, teatres i auditoris no podran obrir fins a primers de juny.

 


Grans magatzems grecs, al juny

De moment, a Grècia reobrirà el comerç minorista, com botigues de moda, llibreries, venda de productes electrònics o perruqueries amb cita prèvia. Des d'aquest dilluns els ciutadans podran sortir de casa sense haver d'enviar un missatge de text al telèfon creat expressament pel govern grec per controlar els moviments de la gent.

També estaran permeses les reunions de fins a deu persones. A partir de l'11 de maig reobriran la resta de comerços a excepció de grans centres comercials i grans magatzems, que ho faran l'1 de juny.

La capacitat dels locals estarà limitada. Les escoles tornaran a obrir les portes de manera progressiva a partir de l'11 de maig.

 

Obren les escoles alemanyes

Pel que fa a Alemanya, hi obren les primeres escoles, després d'haver començat el desconfinament el 13 d'abril. Primer van ser els alumnes que han de fer la selectivitat i a partir del 4 de maig obriran gradualment els centres de primària i secundària. Cada estat federat decideix com es fa la tornada.

Les dues regions federals més riques, més poblades i amb més casos de Covid-19 destaquen o bé pel fet de dur a terme un confinament radical o bé per voler accelerar el desconfinament, avançant-se a la resta del país.

Es tracta de la regió de Baviera i la del Rin del Nord-Westfàlia. En totes dues, els seus presidents estan aprofitant la crisi per treure'n rèdit electoral. Baviera, al sud-oest, va establir un confinament més dur que la resta del país.

En el conjunt d'Alemanya, no hi ha hagut un confinament total: s'ha permès sempre sortir de dos en dos o amb el nucli familiar i fer esport individual sense restriccions horàries.

 

França presentarà el pla

A França, el primer ministre, Edouard Philippe, presentarà al Senat el seu pla per aixecar restriccions a partir del dia 11, i el govern ha hagut de matisar algunes mesures polèmiques. Per exemple, l'obligació de la quarantena per als estrangers que arribin al país no s'aplicarà als ciutadans comunitaris ni britànics.

(Efe)

El pla francès preveu un retorn lent a la normalitat a partir de l'11 de maig, quan reobriran comerços no essencials, però no bars, ni restaurants, ni tampoc grans centres comercials.

Continuaran tancats teatres, cinemes, platges, parcs -a les ciutats més afectades- i els grans museus. Les competicions esportives i altres esdeveniments que reuneixin més de 5.000 persones no es podran celebrar fins al setembre.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut