Mitjà: "Futbol, cinema, escola o grans magatzems no podran obrir en molt de temps"
- TEMA:
- Coronavirus
Les dades dels dos últims dies indiquen un lleuger alentiment del nombre de noves infeccions per la pandèmia provocada pel coronavirus SARS-CoV-2, unes dades esperançadores que no han de fer abaixar la guàrdia.
Dissabte el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar que l'estat d'alarma s'allargarà fins al 25 d'abril, però ja sense el permís retribuït, que acaba el 9 d'abril, abans dels quatre dies festius de Setmana Santa. Per tant, a partir del 13 d'abril l'economia tornarà a funcionar perquè els treballadors de feines no essencials podran tornar a treballar. Serà un primer pas per anar aplicant un desconfinament gradual.
Especialistes i administracions ja es preparen per com ha de ser la sortida del confinament. El doctor Oriol Mitjà, investigador de malalties infeccioses de l'Hospital de Can Ruti, ha presentat a la Generalitat un protocol per assegurar que aquesta sortida sigui controlada i no faci repuntar el nombre de contagis.
Mitjà ha explicat al programa "Preguntes freqüents" de TV3 que el desconfinament s'hauria de fer de forma esglaonada, en la línia del que planteja el govern espanyol. L'investigador diu que partits de futbol, cinemes, teatres, grans magatzems o escoles no es podran obrir fins d'aquí molt de temps i planteja que els últims de poder sortir seran la gent gran i les persones amb malalties de base.
La proposta, que Mitjà ha elaborat en equip amb el biòleg Joel López, suggereix que amb l'ús del mòbil i aplicacions com la STOP COVID19 CAT, engegada per la Conselleria de Salut, es puguin classificar els ciutadans i la geolocalització dels grups més contagiats per zones geogràfiques.
I, d'altra banda, avaluar la situació del conjunt de població que ja ha superat la malaltia i ja està immunitzada.
Mitjà és partidari d'un desconfinament gradual a partir del Dilluns de Pasqua si al llarg d'aquesta setmana es confirma que el nombre de nous casos de Covid-19 es redueix i les UCIs es van descongestionant i "agafant oxigen":
"El nombre reproductiu bàsic (del coronavirus) ha començat a disminuir. La transmissió a nivell de la comunitat està començant a disminuir, i estem ja per sota de l'1. Això vol dir que el nombre de casos que apareixeran aquesta setmana cada cop serà més petit, i que les UCIs, per tant, tenen un lapse de temps fins que es desbloquegin, però també aniran agafant oxigen."
Per evitar rebrots del coronavirus, ha dit Oriol Mitjà, és imprescindible tenir prou material sanitari i recursos per fer front en tot moment al virus segons els diferents graus d'obertura del confinament:
"Arribarà un moment que haurem de sortir d'aquest confinament. Però ho haurem de fer amb precaució, perquè el virus continuarà present i, si ens descuidem, pot haver-hi un rebrot. Per tant, l'objectiu de la següent fase és sempre mantenir el virus a ratlla, per sota de l'R0-1, i així evitar que hi hagi nous brots."
"Per tant el que mana és, per una banda, que les UCIs es comencen a buidar, i per l'altra si tenim prou materials i recursos per fer front al virus depenent del nivell d'obertura."
Segons aquest model de desconfinament esglaonat, els primers a sortir de casa serien els treballadors "joves i sans", i els últims, els avis i les persones amb malalties prèvies que puguin ser més sensibles al coronavirus. Mitjà recomana fer "un decalatge" i que els treballadors vagin a treballar en dies alterns, no tota la setmana, per evitar aglomeracions per anar a la feina o al lloc de treball:
"Una opció seria fer a la inversa del que hem fet ara. Si els últims que es van confinar van ser els treballadors, ara els primers que haurien de sortir són els treballadors, els joves i sans, perquè l'economia torni a funcionar."
Mitjà alerta que l'últim pas del desconfinament progressiu hauria de ser tornar a permetre esdeveniments populars on hi hagi més de 100 persones, obrir els grans magatzems, les escoles, el futbol, els teatres o els cinemes, perquè són punts on s'aglutina molta gent i això és el que cal evitar:
"Els partits de futbol, els teatres, els cinemes, les escoles, els grans magatzems... no es poden obrir en molt de temps. Cal anar cremant cada fase i monitoritzant si l'ona que ve marcada per l'R0 disminueix o no disminueix."
En la línia del que molts pares han començat a demanar aquesta setmana a les xarxes socials, que es relaxi el confinament dels nens, Oriol Mitjà també és partidari de plantejar com els nens han de sortir de casa.
El cap del Departament de Malalties Infeccioses de l'Hospital de la Vall d'Hebron, Benito Almirante, també en declaracions al FAQS, apunta que el confinament pot tenir conseqüències a llarg termini en els nens i els adolescents:
"Hem parlat poc d'ells perquè estan sans. Però s'ha de pensar en ells. És probable que després de Setmana Santa s'hagi de dictar d'alguna manera que els nens puguin sortir una mica, una estoneta, al carrer, acompanyats dels pares. Perquè els nens vegin que la vida es normalitza. Serà molt difícil explicar a aquests nens, després de la pandèmia, que han de tornar a la seva vida normal de cop, quan tot es normalitzi."
Oriol Mitjà reclama que el desconfinament progressiu vagi acompanyat de tests que permetin detectar de forma precoç nous casos de coronavirus i d'altres que permetin saber quin percentatge real de població ha estat infectada. Per això, Oriol Mitjà ha demanat coordinació entre administracions i empreses.
Una proposta de desconfinament que ara la Generalitat està estudiant i que també ha enviat al Ministeri de Sanitat, però Oriol Mitjà no ha rebut, de moment, resposta de l'administració de l'Estat.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Estat d'alarma