
Mobilització global pels drets de les dones
Vaga feminista convocada en 177 països en protesta per la bretxa salarial, la violència de gènere o l'assetjament sexual
En marxa una vaga feminista convocada a 177 països del món. El Dia Internacional de la Dona d'aquest any és una mobilització global sense precedents en protesta per la bretxa salarial, la violència masclista o l'assetjament sexual.
És una jornada històrica amb un seguiment que es preveu massiu, amb manifestacions arreu. Un focus important són els Estats Units, bressol del moviment global #MeToo en contra de l'assetjament sexual en el cinema. L'organització feminista Women's March, que el mes de gener de l'any passat va treure milions de dones al carrer en contra del president Donald Trump, crida a fer del 8M un dia de mobilització.
La Generalitat reivindica "respectar la veu" de les dones
Aquest dimecres al vespre, la Generalitat va celebrar l'acte institucional. La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Núria Balada, va reivindicar "respectar la veu" de les dones i que aquestes tinguin una visibilitat més justa i equilibrada als mitjans de comunicació. En la lectura del manifest, Balada va assegurar que en ple segle XXI encara no s'ha aconseguit "la igualtat efectiva", i que Catalunya vol enfortir les veus de les dones, tant en l'àmbit públic com el privat.
La Generalitat apel·la a no "silenciar" ni "ignorar" les dones i que siguin visibles en tots els sectors professionals, acadèmics, polítics i socials. En aquest sentit, Balada va posar l'accent principalment en els mitjans de comunicació, ja que la dona representa només el 28% de les informacions, que constitueixen una eina poderosa per a la construcció d'imaginaris però també en la perpetuació de discriminacions.
A Catalunya, hi ha decretats serveis mínims en sectors sensibles com l'educació, la sanitat o els transports públics.