Llanternes dels mòbils enceses a la concentració per l'any de l'empresonament de Sànchez i Cuixart (Reuters)

Clam per la llibertat de Sànchez i Cuixart després de 365 dies en presó preventiva

Amb fanalets, mòbils i espelmes, milers d'independentistes exigeixen la llibertat dels dirigents empresonats
Redacció Actualitzat
TEMA:
Govern empresonat

Milers de persones s'han concentrat a les portes de les presons on hi ha els dirigents independentistes, a la plaça de Catalunya de Barcelona i a les places dels ajuntaments de diversos municipis catalans quan fa un any de l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Amb el lema "1 any de vergonya, 1 any de dignitat. No ens aturarem", la plaça de Catalunya s'ha omplert des d'abans de les 8 del vespre per reclamar l'alliberament dels dirigents independentistes i el retorn dels que són a l'estranger. També hi ha hagut crits per demanar "unitat" als partits polítics independentistes.

Segons la Guàrdia Urbana, l'acte ha aplegat 10.000 participants.

 

EFE

EFE

Els manifestants, amb estelades i llaços grocs, han encès les llanternes dels telèfons mòbils. A la concentració s'han sentit consignes com "ni un pas enrere".

 


El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha animat l'independentisme a sortir al carrer per reivindicar les llibertats, els drets democràtics i la república. Mauri ha retret al govern de Pedro Sánchez que pregoni un diàleg que, segons diu, no es veu per enlloc i que s'estiguin filtrant a la premsa possibles penes d'almenys 15 anys de presó:  

"Encara tenen la barra de dir-nos i fer-nos creure que aquestes són les penes mínimes que els poden posar. Però què s'han cregut? No els fa vergonya? Quan Amnistia Internacional els diu que aquestes acusacions són infundades i que han d'estar tots al carrer, no els fa vergonya? No tenen vergonya?

I no, senyor Sánchez, perquè això que fan no és diàleg, el que fan és imposició i venjança."

 


La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, ha qualificat de vergonyós que s'hagin assabentat per la premsa de les penes que "la nova fiscalia tan progressista", ha dit irònicament, plantejarà per als empresonats i que suposaran que passin "mitja vida a la presó". Paluzie ha denunciat que els presos són ostatges:

"El poder judicial manté en presó preventiva els líders independentistes perquè els utilitza d'ostatges en una guerra que no pot guanyar."

Susanna Barreda i Txell Bonet, parelles de Sànchez i Cuixart, han participat a la concentració al centre de Barcelona, al costat del president de la Generalitat i del Parlament i del primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello. Per part de la CUP hi havia el diputat Carles Riera.

EFE


Justament, el president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha desplaçat a la plaça de Catalunya després de passar per Lledoners. Torra ha recordat que Amnistia Internacional ha demanat que Sànchez i Cuixart quedin en llibertat:

"Acabo de veure els Jordis i els altres companys que són a la presó en aquest any d'infàmia, en què veiem com Amnistia Internacional diu que aquests presos polítics haurien d'estar a casa seva amb les seves famílies.

Ha estat un any robat, robat en la vida de tots ells. Tornem a dir el que sempre hem dit des del primer moment. No hi ha cap delicte, no és delicte votar. El delicte és que et peguin per votar. I els presos polítics avui haurien de ser a casa seva amb les seves famílies."

 

A Lledoners, on hi ha l'expresident de l'ANC i el president d'Òmnium, juntament amb Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull, és un dels punts on s'han enlairat fanalets en suport de Sànchez i Cuixart, 365 en total, per recordar els dies fa que estan entre reixes.

 

 

També s'han llegit cartes de Sànchez i Cuixart, en què han apel·lat a la unitat i a la dignitat:

 

 

A les portes d'aquesta presó de Sant Joan de Vilatorrada, al Bages, s'han sentit xiulets i ha sonat "El cant dels ocells".

 

 


L'advocat Jaume Alonso-Cuevillas ha afirmat, en un discurs a les portes de Lledoners, que l'Estat ha fracassat en l'intent d'aturar el moviment independentista amb l'empresonament dels seus líders:

"Tenim al davant un Estat que es diu Estat de Dret però que té una democràcia de pladur, d'aquelles que bufes i cau. Està demostrant que és un estat rancuniós perquè està ferit en el seu orgull.

Van pensar, erròniament, que escapçant el moviment acabarien amb aquest suflé, que en deien. Però estem tossudament alçats. No han aconseguit escapçar-nos, sinó que estem més forts que mai, més units i determinats que mai."

A banda d'ell, han fet parlaments l'advocat Jordi Pina i els consellers Damià Calvet i Teresa Jordà. Al final de l'acte, en Joan BonaNit, el jove que cada dia va a l'exterior de Lledoners i desitja bona nit als polítics empresonats, ha dit el nom de tots els dirigents presos.

Més al nord, centenars de persones s'han concentrat a Puig de les Basses, la presó de Figueres on està interna l'exconsellera Dolors Bassa, i la de Mas d'Enric, la presó del Catllar on està empresonada l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell.

A Figueres, timbals, gralles i il·luminació de mòbils han protagonitzat un acte reivindicatiu que s'ha acabat amb el sopar groc de cada dimarts a l'exterior del centre penitenciari.

 



I al Catllar, els crits de llibertat i els aplaudiments han ressonat per exigir l'alliberament de Forcadell. S'ha llegit una carta que l'expresidenta del Parlament ha dedicat als Jordis, en què ha remarcat el seu activisme pacifista i també s'han enlairat fanalets per a Sànchez i Cuixart.

 

 


Un altre dels escenaris de les mobilitzacions ha estat el poble natal de Jordi Cuixart, Santa Perpètua de Mogoda, on s'ha creat un gran llaç groc amb espelmes.

ACN

També a Tàrrega s'han encès fanalets pels empresonats. Ha estat una de les mobilitzacions a les comarques de Ponent.
 


A Lleida no s'ha fet cap concentració específica, perquè ja es recorden els presos independentistes cada dilluns. A l'Orfeó Lleidatà, però, Òmnium ha organitzat una jornada amb la participació, per videoconferència des de Bèlgica, de l'exconseller de Cultura Lluís Puig, i el raper Valtonyc.

ARXIVAT A:
Govern empresonat Rebel·lió Referèndum 1-O 20S Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut