Pedro Sánchez, finalment president del govern espanyol
- TEMA:
- Moció de censura
Pedro Sánchez, nou president espanyol. El líder del PSOE ha guanyat la moció de censura que treu del poder Mariano Rajoy i el PP, on hi eren des de novembre de 2011, com a conseqüència de la sentència Gürtel.
El líder del PSOE ha obtingut 180 vots a favor, 169 en contra i una abstenció, superant així els 176 vots de la majoria absoluta que necessitava. Sánchez ha obtingut més suports que els que va aconseguir Mariano Rajoy l'octubre de 2016, 170, quan ser investit president per segon cop, en segona volta.
La votació ha estat pública i per crida, diputat per diputat, seguint l'ordre alfabètic. Un membre de la mesa ha tret un cognom a l'atzar i ha estat aquest pel qual han començat la votació.
Sánchez ha rebut el suport del PSOE, Units Podem, ERC, PNB, PDeCAT, Compromís, EH Bildu i Nova Canàries. Hi han votat en contra el PP, Ciutadans, UPN i Fòrum Astúries. Coalició Canària s'ha abstingut.
La primera a votar ha estat Irene Rivera, de Ciutadans, i els últims, els membres del govern espanyol i de la mesa del Congrés. Curiosament, Pedro Sánchez no s'ha pogut votar perquè no és diputat.
El nou president del govern espanyol tampoc podrà votar en la resta de plens de la cambra en el que queda de legislatura.
Ana Pastor ho comunica avui al rei
"El candidat es considera investit de la confiança de la cambra", ha conclòs Ana Pastor un cop s'ha sabut el resultat final. En donar per aixecada la sessió, Pastor ha donat les gràcies tant a Rajoy com a Sánchez i s'ha dirigit a tots dos amb un "moltes gràcies, president".
Després, Mariano Rajoy s'ha dirigit cap a Pedro Sánchez i han protagonitzat una encaixada de mans. Tot seguit ha abandonat l'hemicicle.
El socialista ha rebut un fort aplaudiment dels diputats que li han donat suport, especialment des de les files d'Units Podem, amb crits de "Sí que es pot".
Un altre dels moments destacats ha estat l'abraçada que Sánchez ha protagonitzat amb Pablo Iglesias, líder de Podem, que s'ha posat a disposició del socialista per al que necessiti.
La resta de diputats també l'han anat felicitant, com Albert Rivera. El líder de Ciutadans ja li ha dit que "estarà atent a les concessions que faci a Torra i a Bildu".
També s'han acostat a felicitar-lo, entre d'altres, el portaveu del PNB, Aitor Esteban; el del PDeCAT, Carles Campuzano, i el d'Esquerra, Joan Tardà.
Després que Sánchez hagi rebut l'aval del Congrés, la presidenta de la cambra, Ana Pastor, traslladadarà el resultat al rei a partir de dos quarts de quatre de la tarda.
A partir d'aquí, Mariano Rajoy ha de presentar la seva dimissió al monarca, que nomenarà Sánchez nou president. La previsió és que el nomenament sigui publicat aquest dissabte al BOE.
L'encara president del govern espanyol ha arribat al Congrés dels Diputats a quarts d'onze, quan ja s'havia acabat el debat, per fer una breu intervenció de comiat.
Primer president que marxa per una moció
És la primera vegada de la recent història democràtica que triomfa una moció de censura després que les tres anteriors (1980, 1987 i 2017) es quedessin lluny de la majoria necessària per expulsar el president de torn.
Aquesta ha estat la segona moció a la qual s'ha enfrontat Rajoy, després que l'anterior, presentada per Podem el 2017, quedés lluny de la majoria.
El 1980 Felipe González en va presentar una per desbancar Adolfo Suárez, d'UCD, i el 1987 va ser el dirigent d'Aliança Popular Antonio Hernández-Mancha qui ho va intentar amb Felipe González.
Després de la seva sortida del govern espanyol, una de les principals incògnites és si Mariano Rajoy seguirà com a líder de l'oposició al Congrés en aquesta legislatura, que va començar fa ara gairebé dos anys.
Fa poc més d'una setmana, Rajoy i el PP donaven per garantida la seva continuïtat a La Moncloa fins a esgotar la legislatura després que el Congrés aprovés els pressupostos per al 2018, amb els cinc vots del PNB, que aquest divendres han estat clau perquè caigués.
- ARXIVAT A:
- Moció de censura PP PSOE Mariano Rajoy Pedro Sánchez