Modi guanya a l'Índia i s'assegura un tercer mandat, però haurà de pactar per governar
- TEMA:
- L'Índia
Narendra Modi seguirà sent el primer ministre de l'Índia després de ser el guanyador de les eleccions generals per tercera vegada consecutiva. Tot i això, el Partit del Poble Indi (Bharatiya Janata Party, BJP), formació que lidera, no tindrà majoria absoluta i necessitarà el suport d'altres partits per governar i tirar endavant les seves polítiques.
I és que, segons la Comissió Electoral de l'Índia, el BJP hauria obtingut 239 escons dels 543 que componen la cambra baixa del Parlament Indi o Lok Sabha, lluny dels 272 necessaris per a la majoria i sense igualar els 303 que va aconseguir el 2019.
Aquestes xifres són molt menors que les esperades per l'actual dirigent i la resta de líders del BJP, que es van fixar l'objectiu d'assolir els 400 escons.
Tot i això, les principals forces polítiques índies s'enfrontaven a les urnes aplegades en dues grans coalicions: l'Aliança Democràtica Nacional (NDA), de centredreta i liderada pel BJP, i l'Aliança Nacional Inclusiva per al Desenvolupament de l'Índia (INDIA), bloc de centreesquerra integrat per una vintena de partits.
En aquest context, la coalició del partit nacionalista hindú de Modi aconseguiria 285 escons. L'actual president ha agraït als seus partidaris la confiança dipositada i ha qualificat la victòria de "gesta històrica":
De fet, és una fita que només havia aconseguit Jawaharlal Nehru, el primer dirigent de l'Índia independent.
Victòria agredolça
D'altra banda, la principal força opositora, el Partit del Congrés, ha millorat els seus resultats i, tot i que està lluny de poder formar govern, considera que els comicis indiquen el principi de la fi de l'hegemonia que Modi i el seu partit han mantingut des de fa una dècada.
Això ha deixat un regust agredolç a la seu del BJP, on diversos seguidors del partit admetien que, malgrat la victòria, es tractava d'un resultat totalment inesperat.
"Estic content, però m'esperava més escons", assegurava un jove seguidor de la formació de Modi, que admetia que la popularitat de la resta de partits opositors "estava augmentant".
La trajectòria de Modi
Narendra Modi es va formar a les milícies hindús RSS quan era adolescent i no s'ha mogut del radicalisme hindú. De fet, ha aconseguit portar-lo a l'hegemonia política tot i el passat obscur d'aquesta organització, ja que les RSS van matar Mahatma Gandhi, que predicava una Índia aconfessional.
Els radicals hindús van destruir la mesquita d'Ayodhya el 1992. L'incident va desencadenar violents enfrontaments entre hindús i musulmans, en particular a Gujarat, l'estat de Modi. Lluny de perjudicar-lo, en va ser primer ministre i aleshores es va aliar amb les elits econòmiques locals.
Des que va arribar al poder fa 10 anys, Modi ha estat el líder inqüestionable de l'aliança governant, amb la preocupació creixent dels opositors, que asseguren que el país ha agafat un vessant cap a l'autoritarisme.
L'home que de petit venia te al seu estat natal de Gujarat ha dominat tan completament la política de l'Índia durant l'última dècada que pocs membres del seu partit s'atreveixen a plantar-li cara.
Sota el seu mandat, l'Índia s'ha convertit en la principal economia de creixement més ràpid del món, i Modi afirma que vol convertir-la en la tercera més gran en tres anys, darrere dels Estats Units i la Xina.
- ARXIVAT A:
- L'Índia