L'objectiu de la legalització, segons el govern, és millorar el nivell de vida de 60.000 famílies que viuen del sector (Europa Press)

Mohamed VI concedeix un indult inèdit a 4.800 cultivadors de cànnabis del Marroc

El govern marroquí va legalitzar-ne el cultiu amb fins terapèutics i industrials el 2021, i va situar dins la legalitat milers de treballadors

Redacció/EFEActualitzat

El rei Mohamed VI del Marroc ha concedit aquest dilluns un indult inèdit a 4.831 cultivadors de cànnabis que havien estat processats, investigats o condemnats per dedicar-se durant dècades a aquesta activitat.

El 2021 es va regularitzar el cultiu de la planta del cànnabis per a fins industrials i medicinals, i milers de treballadors del sector esperaven una amnistia. Molts tenien por de ser detinguts per guanyar-se la vida en un sector que era il·legal fins fa tres anys.

Ara, per primera vegada, el monarca ha indultat els agricultors "que responen a les condicions necessàries de gràcia", segons ha informat el Ministeri de Justícia en un comunicat. També assegura que aquesta mesura permetrà als beneficiaris integrar-se a la nova estratègia del cultiu de cànnabis.

A més, el rei els ho ha concedit amb motiu del 71 aniversari de la Revolució del Rei i del Poble, que se celebra aquest dimarts, 20 d'agost, i commemora l'exili del rei Mohamed V i la lluita per la independència.

Milers d'agricultors esperaven un indult o una llei d'amnistia (EFE/Mohamed Siali)

El camí fins a la legalització

El Parlament marroquí va aprovar el juny del 2021 una llei que regulava per primera vegada els usos terapèutics i industrials de la planta del cànnabis, però en castigava l'ús recreatiu.

Un any després, el govern va donar forma a aquesta legalització amb l'aprovació d'un decret que determinava el cultiu a les tres províncies del nord del país, a la regió del Rif: Al-Hoceima, Chaouen i Taounate.

L'objectiu, segons l'executiu, és millorar el nivell de vida de prop de 60.000 famílies amb pocs recursos que viuen del cànnabis i que són generalment propietaris de petites explotacions, segons dades oficials del 2021.

Plantació de cànnabis a Zaouiat Alarab, a la província rifenya de Chaouen (EFE/Mohamed Siali)

El govern de Mohamed VI també va crear l'Agència Nacional de Reglamentació de les Activitats Relatives al Cànnabis, l'organisme que controla totes les fases de l'activitat, des del cultiu fins al comerç i l'exportació.

L'agència ha atorgat el 2024 unes 3.000 llicències per treballar al sector, que se sumen a les 700 emeses el 2023, any en què es va recollir la primera collita legal d'aquesta planta.

 

ARXIVAT A:
MarihuanaCànnabisMarroc
Anar al contingut