La voluntat dels ciutadans moldaus ha quedat poc definida (Reuters/Vladislav Culiomza)

Moldàvia vota adherir-se a la UE per un marge estretíssim i sota sospites d'ingerència russa

La liberal i europeista Maia Sandu, que ha estat reelegida presidenta, denuncia un atac "sense precedents" de "forces estrangeres"
Actualitzat
TEMA:
Unió Europea

Els ciutadans de Moldàvia han triat adherir-se a la Unió Europea per un marge estretíssim de vots: les dades oficials situen aquest dilluns el sí en el 50,46% i el no en el 49,54%, amb el 99,6% dels vots escrutats.

El frec a frec al referèndum ha fet que aquest diumenge el no hagi anat per davant durant tot l'escrutini, fins a l'entrada del vot exterior.

Precisament, els mitjans internacionals apunten al paper clau que hauria tingut la diàspora moldava, majoritàriament proeuropea, des de Romania, Rússia i Itàlia.


Uns resultats que podrien fer perillar l'adhesió

Els resultats definitius hauran de ser confirmats pel Tribunal Constitucional, però la presidenta de Moldàvia, Maia Sandu, ha dit que "el poble ha expressat la seva voluntat" i que "la majoria dels ciutadans han donat suport al camí europeu".

En qualsevol cas, les dades han sorprès a molts, ja que s'esperava que el sí obtingués un suport més ampli.

Tot i que el referèndum no era jurídicament vinculant i les converses entre Moldàvia i la UE estan obertes, el procés d'adhesió podria trontollar perquè se suposava que la votació el faria irreversible i la voluntat dels ciutadans moldaus ha quedat poc definida.

S'esperava que el sí a Europa obtingués un suport més ampli (Reuters/Stringer)

Sota la sospita d'ingerència russa

Tot plegat, en una consulta de reforma constitucional marcada per les acusacions d'ingerències russes.

L'antiga república soviètica, de 2 milions i mig d'habitants, l'ha fet coincidir amb les eleccions presidencials, en què ha sortit reelegida la liberal i europeista Maia Sandu amb un 41% dels vots, enfront del 26% del seu rival més pròxim.

Una victòria insuficient que fa que hagi de disputar una segona volta el 3 de novembre, en la qual els seus oponents, liderats pel prorús  Alexandr Stoianoglo, podrien unir-se en contra d'ella.

Els comicis arribaven com una prova de foc per al país, que es debat entre la disjuntiva d'adherir-se a la Unió Europea o mantenir els seus llaços amb Rússia.


La presidenta denuncia frau: "Hem guanyat netament en una batalla injusta"

La influència del Kremlin ha planat un cop més i, tot i guanyar, Sandu ha denunciat frau en una breu compareixença davant els mitjans:

"Tenim proves i informació que un grup criminal es proposava comprar 300.000 vots. Això és un frau sense precedents, el seu objectiu és comprometre la democràcia. Volen sembrar la por i el pànic en la societat."


Sandu ha afegit que, "els últims mesos, la llibertat i la democràcia a Moldàvia han estat objecte d'atac sense parangó" i que "grups criminals, associats amb forces estrangeres han atacat el nostre país amb mentides i propaganda".

A més, ha cridat els seus seguidors a mobilitzar-se de cara a la segona volta de les eleccions i ha afirmat que han "guanyat netament en una batalla injusta".

 La liberal i europeista Maia Sandu ha estat reelegida presidenta (Reuters/Vladislav Culiomza)

La UE denuncia "interferències sense precedents" de Moscou

La Comissió Europea també ha advertit que els comicis s'han dut a terme en un clima d'"interferència sense precedents" de Rússia, amb l'objectiu de "desestabilitzar el procés democràtic".

Ho ha dit el portaveu de l'organisme, Peter Stano, des de Brussel·les.


Rússia ho nega

Rússia, però, ha negat rotundament la seva implicació en la compra de vots i ha apuntat que els resultats dels comicis presidencials i el referèndum sobre l'ingrés a la Unió Europea presenten "anomalies" i susciten "molts interrogants".

Ho ha dit després del gir electoral el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, que ha demanat a Sandu que aporti proves que sostinguin les seves denúncies d'ingerència.

El mes passat, l'empresari i polític moldau prorús Ilan Shor, que ara viu a Rússia, va dir que pagaria diners "al màxim nombre de persones possible" per convènce'ls que votessin no o s'abstinguessin en el referèndum.

Cua en un col·legi electoral a l'ambaixada de Moldàvia a Moscou, a Rússia (Reuters/Evgenia Novozhenina)

Donald Tusk: "Sandu exaspera Moscou i impressiona Europa"

El primer ministre polonès, Donald Tusk, ha celebrat que els moldaus hagin votat sí a l'adhesió a la UE i els ha definit com "una nació valenta".

A més, ha elogiat la figura de l'europeista Maia Sandu:

"Exasperar Moscou, impressionar Europa i salvar el seu país una vegada més, això és el que fa Maia Sandu. Una gran líder i una nació valenta."

 

 

 

ARXIVAT A:
Unió Europea Rússia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut