Molts anuncis de pisos de lloguer incompleixen la nova normativa: què han d'incloure?
Tot i l'amenaça de multes, molts portals immobiliaris no donen la informació que haurien d'explicitar des de l'entrada en vigor del decret que regula el lloguer de temporada i el d'habitacions
A finals d'abril, el govern va aprovar un decret llei per regular el lloguer de temporada i el d'habitacions en les zones qualificades d'habitatge tensionat. Un decret que, tot i estar en vigor, encara ha de ser validat pel nou Parlament.
La Generalitat pretenia omplir els buits de la llei estatal de l'habitatge, especialment arran de l'entrada en vigor de l'índex de referència dels preus de lloguer, i també va aprofitar per introduir una sèrie d'obligacions per millorar la transparència i les garanties en els anuncis de pisos de lloguer.
Així, en els anuncis, les ofertes i els contractes de lloguer és obligatori informar de:
► la forquilla de preus que marca el nou índex estatal per controlar els preus del lloguer
► a quin preu es va llogar a l'últim contracte, si és el cas
► i si el propietari és o no un gran tenidor.
Aquesta obligació era d'aplicació immediata per a tots els nous anuncis que poguessin aparèixer al mercat i concedia cinc dies des de l'entrada en vigor del decret per modificar els anuncis que ja estaven publicats.
Doncs bé, passat prop d'un mes, només cal donar una ullada als principals portals immobiliaris per comprovar que l'incompliment és força generalitzat.
De fet, la situació és força dispar. Trobem immobiliàries que a la web tenen anuncis de pisos de lloguer on consten totes les dades requerides.
I, alhora, anuncis on no consta cap d'aquestes informacions. En altres portals hi ha anuncis en què, tot i haver-hi l'índex de referència, el preu del lloguer és superior. I d'altres en què clarament s'opta per no posar-hi l'índex, contràriament al que marca el decret.
També hi ha portals en què s'ha sistematitzat la publicació de totes les dades perquè tots els anuncis compleixin el decret. Així ho explica Àlex Vázquez, director de gestió dels pisos de lloguer de Finques Forcadell, un portal que sí que ha sistematitzat tota la web perquè en tots els anuncis hi constin les dades requerides:
"No ens hem trobat cap cas en què un propietari que posi un pis a la nostra agència perquè el lloguem ens digui que no quan li demanen aquesta informació. No són dades que nosaltres volem perquè sí, sinó que són necessàries per donar compliment a la normativa."
Multes de 9.000 euros per anuncis incomplets
El Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària (API) ha fet formació a tots els seus associats per informar-los dels canvis i dels riscos de fer publicitat de forma incorrecta, ja que es considera una infracció lleu del decret multada amb 9.000 euros.
El portaveu del col·legi, Carles Sala, recorda que, qui vegi un cas com aquests, pot acudir-hi perquè es posin en contacte amb el propietari:
"Estiguem o no d'acord amb la norma, nosaltres hi som per garantir que es compleixi. Per tant, qualsevol ciutadà que es trobi amb un anunci incorrecte es pot adreçar a nosaltres perquè puguem contactar amb el professional i entengui l'obligació d'oferir aquestes dades."
De fet, el govern va informar, quan es va aprovar el decret, que actuaria quan rebés queixes o denúncies dels ciutadans sobre l'incompliment de la norma adreçades a l'Agència Catalana del Consum o bé l'Agència Catalana de l'Habitatge.
Baixada de preus
El que també es pot comprovar fent una ullada als portals immobiliaris, dos mesos després de la publicació de l'índex estatal de referència pels pisos de lloguer, és que els preus han baixat. Així ho expliquen a Finques Forcadell:
"Nosaltres hem notat una reducció d'entre el 20 i el 30% en els preus amb el nou índex. El que encara no hem vist és que els propietaris treguin els pisos del mercat de lloguer pel tema del topall. Hi ha moltes consultes, això sí, però hi continuen.
Segons Finques Forcadell, el que sí que es nota és que no els entren nous pisos i no hi ha volum d'oferta perquè no hi ha rotació.
De fet, segons conclou el portaveu del Col·legi d'APIS, la gran preocupació del mercat és que l'oferta de pisos de lloguer a l'àrea metropolitana és clarament inferior a la demanda:
"Constatem que hi ha llistes d'espera llarguíssimes de famílies que volen llogar un pis, i sabem que els operadors habituals de pisos de lloguer de temporada estan aturant l'activitat a l'espera que s'aclareixin els efectes d'aquest nou decret."
Un decret per evitar més tensió al mercat immobiliari
Amb l'entrada en vigor del topall als preus del lloguer, tant experts immobiliaris com activistes pel dret a l'habitatge temien que molts propietaris optessin per fer lloguers de temporada o d'habitacions --on no hi havia límits de preu-- per aconseguir més rendibilitat. Una possibilitat que encara hauria tensionat més el mercat.
En el nou decret s'especifica que en els pisos de lloguer de temporada en què l'ús és residencial, és a dir, que la finalitat de l'habitatge és viure-hi de forma habitual tot i que per una durada curta per raons de feina, d'estudis, per seguir un tractament mèdic, etc., també s'hauria de seguir l'índex de referència de preus.
Només en quedaven en marge els lloguers vacacionals o per usos lúdics.
Respecte al lloguer d'habitacions, el decret estipula que la suma dels lloguers per cada habitació no pot superar el preu que marca l'índex de referència.
A més, el decret, a diferència de la llei estatal d'habitatge, sí que estableix un règim sancionador per l'incompliment d'aquesta norma, que va de 9.000 euros per una sanció lleu --com seria el cas d'un anunci incomplet-- fins als 90.000 per una infracció molt greu.
- ARXIVAT A:
- Habitatge