Moncloa ajorna el diàleg polític fins al nou govern, però manté la reunió amb Torra
El govern de Sánchez diu que les eleccions no impedeixen "la necessària relació entre administracions" per resoldre problemes com els causats per Gloria
El govern espanyol manté la reunió entre Quim Torra i Pedro Sánchez prevista per dijous que ve, però només per parlar de "problemes urgents" com els causats per la borrasca Gloria.
La Moncloa ho ha dit aquest dijous al migdia en un comunicat en què assegura que "espera poder iniciar el diàleg quan hagi parlat el poble català i es constitueixi el nou Parlament":
"El govern respecta la decisió presa pel president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, de convocar de forma anticipada eleccions catalanes."
"El govern manté la voluntat d'iniciar el procés de diàleg amb les institucions catalanes per resoldre el conflicte polític."
"En aquest sentit, el govern espera poder iniciar aquest diàleg quan hagi parlat el poble català i es constitueixi el nou Parlament, així com el nou Govern. Quan abans es celebrin les eleccions i hi hagi nou govern, abans iniciarem el diàleg."
"Les conseqüències de la borrasca Gloria"
El comunicat diu que les futures eleccions no impedeixen "la necessària relació entre administracions per resoldre els problemes urgents de la societat catalana" i esmenta explícitament "les conseqüències de la borrasca Gloria".
La Moncloa suggereix que en temàtiques com aquestes és en el que s'hauria de centrar la reunió entre Sánchez i Torra, en la línia de la "col·laboració entre els diferents ministeris".
Reunions també amb Colau i Marín
El comunicat dilueix més encara la reunió amb Torra, detallant que Sánchez es quedarà fins divendres dia 7 a Barcelona, quan té la intenció de celebrar més reunions, entre altres amb l'alcaldessa Ada Colau i la presidenta de la Diputació, Núria Marín.
Fonts de la Moncloa asseguren que han trigat més de 24 hores a valorar el nou escenari i que hi havia partidaris d'ajornar la reunió.
"No tancar cap porta al diàleg"
El govern de Quim Torra ha trigat poca estona a respondre al de Sánchez: en un breu comunicat ha assegurat el convenciment que en la reunió "no s'exclourà cap contingut":
"Estem convençuts que el president Sánchez no tancarà cap porta al diàleg en aquesta trobada ni exclourà cap contingut."
En aquest comunicat, Torra recorda que, el 15 de gener, partits i entitats independentistes van consensuar que en la reunió ell reclamaria l'autodeterminació i l'amnistia.
ERC: "És un incompliment flagrant de l'acord i una irresponsabilitat absoluta"
Des d'Esquerra, el president del Grup Parlamentari, Sergi Sabrià, ha qualificat la desició d'ajornar el diàleg polític d'"incompliment flagrant" i d'"irresponsabilitat".
Ajornar la mesa de negociació és un incompliment flagrant de l'acord i una irresponsabilitat absoluta. No tenim temps per perdre. Queden molts mesos per les eleccions. És urgent obrir la via política.
Sergi Sabrià (@sergisabria) January 30, 2020
A la reunió entre presidents cal posar data imminent a la mesa entre governs.
Per la seva banda, el vicepresident del govern, Pere Aragonès, havia reiterat, abans del comunicat que Moncloa, que "la reunió està aprovada" i que s'hi ha de parlar "de tot":
"Vam acordar la taula de negociació per resoldre el conflicte i, per tant, s'hi ha de parlar de tot, això està establert en l'acord. El que el president Torra traslladarà a Sánchez és aquesta reivindicació."
"La taula ha de buscar la solució i això ha d'acabar amb un referèndum d'independència i la fi de la repressió."
La "seguretat jurídica" de Calvo
El que ha aixecat l'alarma que el govern Sánchez s'estava replantejant la reunió amb Torra han estat unes declaracions de la vicepresidenta primera de l'executiu de Pedro Sánchez, Carmen Calvo.
Calvo ha assegurat que la trobada, "si es fa", serà per parlar dels problemes amb Catalunya en el marc de la "seguretat jurídica" de l'Estat:
"Aquesta reunió, si es fa, es farà en els termes de la seguretat jurídica de l'estat de dret, de la legalitat, del nostre país; per parlar de la situació que s'ha viscut els últims anys i dels problemes de Catalunya. Per descomptat, no es farà per parlar d'alguns plantejaments que no tenen res a veure amb el que aquest govern ha de fer a Catalunya."
L'"encàrrec" de Torra
La decisió feta pública pel govern espanyol arriben poques hores després que en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", Quim Torra, hagi assegurat que reclamarà a Sánchez l'exercici d'autodeterminació i l'amnistia per encàrrec de l'independentisme:
"Tinc una reunió amb el president del govern espanyol per saber en quines condicions negociarem el que calgui negociar, que és l'exercici del dret a l'autodeterminació i l'amnistia, que és l'encàrrec que tenim, no és el president Torra, és que és ERC, és la CUP, som tots que hem dit: anem a plantejar al govern espanyol aquests dos punts."
"La pregunta no és què hem d'oferir nosaltres, nosaltres ja sabem el que volem, tenim el dret d'exercir el dret d'autodeterminació, qui s'ha d'estar fent aquestes preguntes és l'Estat espanyol."
Tot plegat, l'endemà que Quim Torra donés per acabada la legislatura a Catalunya en una una declaració institucional en què va assegurar que "per responsabilitat exploraria les possibilitats de diàleg" amb el president espanyol i esperaria a l'aprovació dels pressupostos abans de convocar les eleccions al Parlament de Catalunya.
La trobada entre els dos presidents s'havia fixat per dijous que ve, a Barcelona. I aquest dilluns se n'havien de concretar els detalls. Ara que la Moncloa l'ha buidat de contingut polític caldrà veure com reaccionarà el president Torra.
- ARXIVAT A:
- Pedro SánchezQuim TorraProcés català