Madrid

La Moncloa també porta al Constitucional la llei de transitorietat jurídica

El govern espanyol diu que la Generalitat vol "dinamitar la democràcia" i camina "sense complexos" cap a "una dictadura"

RedaccióActualitzat

El govern espanyol portarà al Tribunal Constitucional la llei de transitorietat jurídica. El Parlament l'ha aprovada aquesta matinada després d'una altra llarga i intensa sessió.

Poc després de l'aprovació, Mariano Rajoy ja ha demanat al Consell d'Estat que, amb caràcter urgent, redacti l'informe preceptiu necessari per poder presentar el recurs. I aquest migdia, el Consell de Ministres ja ha donat llum verda a la presentació del recurs. 

El recorregut és el mateix que va portar el Constitucional a suspendre aquest dijous la llei del referèndum aprovada dimecres. Tot i això, la llei encara no està publicada al Diari Oficial de la Generalitat i, per tant, el Consitucional encara no pot actuar en contra. Es preveia un ple extraorinadir de l'organisme aquesta mateixa tarda que finalment no es produirà.

Així és la llei de transitorietat: doble nacionalitat i cooficialitat del castellà

El govern espanyol ironitza amb el dret a decidir

El govern espanyol ha anunciat el recurs en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. El portaveu de l'executiu, Íñigo Méndez de Vigo, ha ironitzat sobre la llei. Diu que li sorprèn que la Llei de Transitorietat, que pretén ser "la norma de l'ordenament jurídic català" fins que s'aprovi una Constitució de la República catalana, no recull el dret a decidir:

"Sembla ser que aquest ha de ser recollit a nivell estatal però ni una paraula en aquesta llei"

Ja sariosament, Méndez de Vigo també ha criticat que la llei estableix la subrogació d'Espanya en els tractats internacionals i el Dret de la UE, "sense comptar amb Espanya", i que el que reguli una nacionalitat catalana independent de l'espanyola, però preveient la doble nacionalitat.

"Cap a una dicatura"

Méndez de Vigo ha carregat contra l'actitud del govern català, que diu que vol "dinamitar la democràcia". Assegura que la Generalitat camina "sense complexos" cap a "una dictadura".

El govern espanyol diu que, per contra, continuarà actuant "amb proporcionalitat, solidesa i fermesa", per evitar "que se celebri un referèndum que és il·legal i que vulnera tots els principis democràtics i de convivència".

En aquest sentit, Méndez de Vigo ha advertit els alcaldes a favor del referèndum: "seran col·laboradors necessaris d'una il·legalitat, espero que rectiquin". 600 alcaldes ja han fet públic que estan disposats a col·laborar en el referèndum de l'1-O.

El que diu la llei de transitorietat sobre pensions, impostos i deute​

Méndez de Vigo ha parafrassejat Josep Tarradellas, el dia que ha recordat es compleixen 40 anys del seu retorn a Catalunya. Diu que "en política es pot fer de tot, menys el ridícul".

Recurs contra el codi tributari

El Consell de Ministres també ha decidit interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra determinats preceptes de la llei del codi tributari de Catalunya que pretén impulsar una Hisenda pròpia.

En concret el recurs d'inconstitucionalitat és contra un article de la llei 17/2017 i algunes disposicions que, segons el govern espanyol, volen "vulnerar les competències exclusives de l'Estat per a la garantia de la igualtat de tots els espanyols en matèria de legislació civil, hisenda i administracions públiques".

Querella de la fiscalia

Al recurs al Constitucional se suma avui, i pràctiament a la mateixa hora l'anuncia que la fiscalia ja ha presentat les querelles anunciades contra la mesa del parlament i el govern per l'aprovació de la llei del referèndum.

El PP ha advertit als alcaldes catalans que facilitin el referèndum de l'1 d'Octubre que els acabarà caient a sobre el pes de la llei, i posa com a exemple Artur Mas i Francesc Homs, condemnats pel 9N.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut