Mónica Oltra després d'una reunió del govern valencià
Mónica Oltra després d'una reunió del govern valencià (ACN)

Mónica Oltra demana en basc que el País Valencià cogestioni l'ingrés mínim vital

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana vol evitar que algunes famílies cobrin l'IMV i la renda valenciana d'inclusió i d'altres cap

Actualitzat

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i consellera d'Igualtat i Política Inclusiva, Mónica Oltra, ha demanat la cogestió de l'ingrés mínim vital (IMV) per part de les comunitats autònomes, i ho ha fet en llengua euskera:

"Nahitaezko gutxieneko diru sarrera kudeatu nahi dugu" ("Volem gestionar l'ingrés mínim vital")


Oltra ha assegurat que si regions com el País Basc i Navarra ho faran, la Comunitat Valenciana també està capacitada per fer-ho.

 

 

A la roda de premsa posterior al ple del Consell, ha reclamat la cogestió a través d'un conveni, i així ho ha fet saber al govern de l'Estat, que assegura que ha mostrat una bona predisposició.

 

Un ingrés aprovat aquest divendres

L'ingrés mínim vital és una prestació per a les persones vulnerables, en situació de pobresa extrema. A Espanya es calcula que 1 de cada 5 persones es troba en aquestes circumstàncies i que la crisi del coronavirus ho pot agreujar més.

L'IMV és una prestació no contributiva que pagarà la Seguretat Social per combatre la pobresa extrema i l'exclusió social. Unes 100.000 famílies l'haurien de rebre a partir del juny i oscil·la entre els 462 i els 1.015 euros.

 

 

A més, és un ingrés compatible amb les rendes autonòmiques, i és per això que la vicepresidenta valenciana ha remarcat que és important harmonitzar l'IMV amb la renda valenciana d'inclusió.

La idea és evitar que algunes famílies cobrin les dues ajudes i d'altres cap. Oltra proposa una cogestió a través dels serveis socials d'atenció primària, que rebran les dues propostes, una tramitada a l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) i l'altra complementària a l'IMV, i es tramitarà directament des de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives:

"Així ho hem traslladat al govern espanyol. Es faria a través d'un conveni interadministratiu i seria una manera d'harmonitzar els dos sistemes en una sola gestió i evitar que els beneficiaris hagin d'anar a dues finestres i així crear una única porta d'entrada."

 

Ha argumentat que encara que la gestió de l'IMV estigui centralitzada, sense una cogestió serà difícil detectar els beneficiaris.

Segons l'esborrany del govern espanyol, es preveuen els convenis a partir del 2021, però la Generalitat Valenciana creu necessari que es facin des de l'inici de l'ingrés mínim vital.

"Esperem que s'atengui la nostra sol·licitud i sembla que hi ha una bona predisposició per part del ministeri, i així ens ho ha fet saber."

Oltra també ha lamentat haver rebut tard l'esborrany i, per tant, haver tingut poc temps per estudiar la proposta. I ha explicat que gairebé tots els mòduls familiars que planteja l'esborrany són inferiors als de la renda valenciana, que inclou complements d'habitatge i drets energètics. La Generalitat Valenciana està treballant per adaptar el decret del govern i descomptar i assumir la diferència entre les dues prestacions.

ARXIVAT A:
PobresaPaís Valencià
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut