Presentació a Monistrol de Montserrat del primer Festival Joan Carles i Amat
Presentació a Monistrol de Montserrat del primer Festival Joan Carles i Amat

Monistrol de Montserrat celebrarà del 5 a l'11 d'octubre un festival de música dedicat a Joan Carles i Amat

Actualitzat

ACN Monistrol de Montserrat - Monistrol de Montserrat acollirà del 5 a l'11 d'octubre la primera edició del Festival Joan Carles i Amat, dedicat a l'autor del primer tractat de guitarra europeu. El certamen dona continuïtat a la celebració l'any 2022 de l'Any Joan Carles i Amat -en commemoració al 450è aniversari del seu naixement- i a l'Acadèmia Internacional Joan Carles i Amat que es va celebrar l'any passat. En total, es faran cinc concerts i també una acadèmia de formació. L'actuació més destacada serà el concert inaugural del 6 d'octubre, que anirà a càrrec de Sophie Klussmann i Hopkinson Smith. Al concert es podran escoltar les cèlebres 'Lachrimae' de John Dowland, una col·lecció de set pavanes que Hopkinson té previst enregistrar al novembre.

Joan Carles i Amat va ser un escriptor, metge i guitarrista català i està considerat l'autor del primer tractat musical de guitarra europeu. Per fer justícia a la seva figura, l'associació monistrolenca que porta el seu nom fa temps que organitza activitats per aconseguir el gran objectiu que fa anys que persegueixen i que és organitzar el Festival Internacional de Guitarra Joan Carles i Amat. El certamen d'enguany es preveu que sigui el preludi per poder celebrar el festival de guitarra l'any 2026.

El festival preveu un total de cinc concerts, d'entre els quals destaca el de Sophie Klussman i Hopkinson Smith, que l'any passat ja van ser els protagonistes del concert inaugural de l'Acadèmia Internacional Joan Carles i Amat. Enguany, però, segons ha detallat el director del certamen, Josep Puigdellivol, el públic podrà escoltar "en primícia" una de les "joies del repertori instrumental del renaixement": les cèlebres 'Lachrimae' de Hohn Dowland, una col·lecció de set pavanes. El concert, a més, també oferirà una selecció de les cançons del renaixement que la cantant i el músic van enregistrar el mes de juny passat en un disc.

Un altre dels concerts destacats serà el que oferiran a Montserrat els alumnes de l'Acadèmia 2024. Segons ha apuntat Puigdellivol, és un acte que vol servir per adherir-se a la celebració del mil·lenari de Montserrat. Les altres actuacions que se celebraran seran les 'Danses del Renaixement', que es farà el 6 d'octubre; el concert per a les escoles de Monistrol de Montserrat (11 d'octubre); i el concert finals dels alumnes de l'Acadèmia (11 d'octubre).

Pel que fa a la vessant formativa, el festival comptarà amb classes magistrals de guitarra clàssica que aniran a càrrec d'Àlex Garrobé i d'Anders Clemens. D'altra banda, el llaütista nord-americà Hopkinson Smith impartirà lliçons de guitarra barroca, viola de mà, llaüt i tiroba, mentre que la cantant alemanya Sophie Klussman impartirà classes de cant històric.

El certamen d'enguany compta amb un pressupost de 36.000 euros i els organitzadors calculen que en necessitarien uns 60.000 per poder organitzar el Festival Internacional de Guitarra. Puigdellivol calcula que això podrà ser una realitat l'any 2026, però recorda que necessiten el suport d'institucions i també privats.

De la seva banda, l'alcaldessa de Monistrol, Núria Carreras, ha dit que pel municipi és "un orgull" poder acollir la primera edició del certamen i ha dit que el futur projecte del festival de guitarra és un projecte "molt ambiciós que vol anar més enllà de Monistrol". "Aquest projecte sempre tindrà el suport de l'Ajuntament perquè ens el creiem", ha reblat.

Anar al contingut