A la dreta, parterre del cementiri on hi ha la fossa comuna
A la dreta, parterre del cementiri on hi ha la fossa comuna (ACN/Jordi Pujolar)

Montcada i Reixac reconeix les víctimes enterrades a la fossa comuna més gran de Catalunya

Conté 700 cossos sense identificar corresponents a la repressió revolucionària dels primers mesos de la Guerra Civil

Al cementiri municipal de Montcada i Reixac hi ha la fossa comuna més gran de Catalunya fruit de la repressió revolucionària dels primers mesos de la Guerra Civil. S'hi van arribar a enterrar unes 1.200 persones. Després de dues exhumacions, el 1937 i el 1940, se'n van identificar unes 450.

88 anys després, però, encara queden 700 cossos per identificar sota un parterre que passa totalment desapercebut entre els nínxols del cementiri. Ara, l'Ajuntament de Montcada vol rendir homenatge a aquestes víctimes senyalitzant l'espai.

També, per primer cop, s'organitza un cicle de memòria democràtica. Un dels pilars de les jornades és l'estudi de la fossa comuna elaborat pel Memorial Democràtic, que treu l'etiqueta de "franquista" a les víctimes: "Les víctimes no tenen color polític i mereixen ser recordades." 

L'Ajuntament de Montcada també ha posat en marxa el primer cicle de memòria democràtica. S'hi faran 12 activitats per reconèixer les víctimes i divulgar aquells fets. El consistori, alhora, s'ha compromès a tenir dignificat i senyalitzat l'espai de la fossa de cara a l'any vinent. 

Per ara es descarta fer-hi una nova exhumació per intentar identificar més cadàvers, però sí que es vol dignificar l'espai de la fossa i "contextualitzar-lo" històricament per a una recuperació plena dels fets del cementiri del municipi.

 

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica
Anar al contingut