El Prat de Llobregat

Montilla diu que només es portarà aigua en vaixell en cas d'"extrema necessitat"

La possibilitat que es traslladi aigua a Catalunya procedent de la dessalinitzadora de Carboneras, a Almeria, és una "hipòtesi" que només es durà a terme en cas d'"extrema necessitat". Així ho ha assegurat el president de la Generalitat, José Montilla. El cap de l'executiu ha rebutjat les crítiques que ha rebut el govern per estudiar aquesta possibilitat i ha assegurat que s'"equivoquen" aquells que volen "convertir el debat de l'aigua en una controvèrsia electoral". Per si de cas, ha deixat clar que no es portarà aigua ni de l'Ebre ni del Roine. Montilla ha visitat les obres de construcció de la planta dessalinitzadora del Prat de Llobregat, que estarà enllestida al maig del 2009.

Actualitzat

El transport d'aigua per vaixell des de la dessalinitzadora de Carboneras és "una hipòtesi de treball que, si es dóna, només posarà de manifest l'encert d'aquest tipus d'instal·lacions que poden adaptar la producció a les necessitats de subministrament de l'aigua de boca", ha dit Montilla.

El president català ha volgut deixar clar que "no traurem aigua a ningú ni de cap cabal ecològic ni de cap riu; simplement, si es donen les circumstàncies, portarem una petitíssima part de l'aigua que la planta dessalinitzadora agafa del Mediterrani, que és el mar de tots". D'aquesta manera, Montilla deixa clar que no es traurà aigua de l'Ebre ni tampoc es preveu cap transvasament del Roine.

Montilla ha destacat que per fer front a l'episodi de sequera que viu Catalunya són necessàries mesures d'urgència com les 24 obres d'emergència que es van iniciar l'estiu passat per a la recuperació de recursos subterranis i pous. "Aquestes mesures ajuden de forma conjuntural a pal·liar el problema, però no el resolen. Per això sabem que cal posar en marxa polítiques estructurals de fons, que és el que està fent el govern", ha dit el president català.

Una d'aquestes mesures és construir la dessalinitzadora del Prat, les obres de la qual ha visitat José Montilla. El projecte es troba ja a la meitat de la fase d'obres, de manera que podrà estar en ple funcionament al maig de l'any vinent.

La futura planta serà fonamental per poder garantir el subministrament d'aigua als més de 4,5 milions d'habitants de les conques internes sense haver de dependre, com passa ara, de la meteorologia. La planta té un cost de 230 milions d'euros i una capacitat de 200 hectòmetres cúbics anuals.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut