Montornès de Segarra, l'exemple d'un poble envellit: "No tenim futur. Estem morts"
- TEMA:
- Despoblament
Montornès de Segarra és un bon exemple de l'envelliment de la població als municipis del món rural. Té dos nuclis, Montornès i Mas de Bondia, que sumen 96 habitants censats. D'aquests, prop d'un 40% tenen més de 65 anys.
L'Ajuntament atribueix l'envelliment de la població al fet que no hi ha oportunitats de feina per a la gent jove pel mal estat de la carretera d'accés, la deficient cobertura telefònica i d'internet i perquè gairebé tot el municipi és zona ZEPA, zona de protecció d'ocells, i només s'hi permeten conreus de secà.
Tot plegat fa ser molt pessimista a l'alcalde de Montornès de Segarra, Dionís Oña: "No tenim futur. Estem morts", conclou.
Reclamen la millora de molts serveis
Sigui com sigui, l'Ajuntament i els veïns encara s'aferren al "miracle" i per mirar d'evitar el despoblament total de Montornès reclamen millors serveis, especialment necessaris per a la gent gran.
I és que, per exemple, segons explica el consistori, el consultori mèdic obre un dia a la setmana, però amb la pandèmia hi ha vegades que el servei falla. És un problema entre molts altres, segons els veïns.
Un d'ells, Jaume Minguell, es queixa que "no tenim ni bar ni botigues". "Si necessites alguna cosa has d'anar lluny, aquí no hi ha serveis", afegeix Josep Maria Rosich, en referència al fet que han d'anar en cotxe a Verdú o Tàrrega, els municipis més propers on poden trobar el que necessiten.
Antònia Jorba hi afegeix que a Montornès de Segarra "sempre hi hem estat molt bé, no ho canviaria", però matisa que "quan ja no puguem conduir haurem de marxar del poble".
Nous habitants: motiu per a l'esperança o casos aïllats?
Enmig de la tendència general que Montornès de Segarra es va quedant, a poc a poc, sense gent, hi ha casos com el d'Ana Pastor. Ella i la seva parella van venir fa sis anys al poble procedents de l'Hospitalet de Llobregat i es mostra contundent: "No tornaria per res a la ciutat. Vam venir fugint d'allà i aquí hi estem molt bé".
Això sí, treballa a Tàrrega perquè a Montornès, tal com reconeix ella mateixa, "no hi ha res".
I és precisament això, la falta d'oportunitats de feina, el que fa pensar a l'Ajuntament i als veïns de Montornès que exemples com el d'Ana Pastor són casos aïllats, més que un motiu d'esperança.
- ARXIVAT A:
- Despoblament