L'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro declarant com a testimoni
L'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro declarant com a testimoni

Montoro: "No hi havia possibilitat de convocar un referèndum amb diner públic"

Montoro ha explicat que es van presentar fins a 7 denúncies a la fiscalia general de l'Estat i a la fiscalia de comptes contra el Diplocat

Actualitzat

L'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro assegura que els comptes de la Generalitat estaven sota control però que davant l'anunci del referèndum va veure indicis de prevaricació i d'utilització de recursos públics.

"Jo mateix veig indicis de prevaricació. On els veig? En què uns funcionaris públics estan convocant a un acte per al qual obren locals públics. Aquesta és la figura a la qual em refereixo.
Doncs, evidentment, s'estan utilitzant recursos públics en una finalitat que ha estat declarada il·legal judicialment. Per tant, per mi, al meu entendre, òbviament, perquè la qualificació correspon al tribunal, existeix aquest motiu clar de prevaricació."

" Si això no és un delicte, no sé el que és. Algú ha obert un local públic perquè se celebri un acte il·legal. És així de clar i de contundent. A això em refereixo: com no hi ha d'haver malversació, si hi ha funcionaris públics, autoritats públiques que obren locals públics?"

 

L'exministre Cristóbal Montoro, a petició de l'acusació popular de Vox, ha declarat com a testimoni en el judici del procés al Tribunal Suprem.

El que va ser ministre d'Hisenda ha contestat a les preguntes de l'advocat de l'acusació popular de Vox, Pedro Fernández, sobre el control de comptes a què estava sotmesa la Generalitat de Catalunya.

Montoro ha assegurat que tots els fons estaven controlats.

"El sistema, utilitzat per primer cop a Espanya, implicava un control absolut de tots els comptes. A partir del setembre del 2017 vam implantar un sistema mai utilitzat abans a Espanya que implicava un control absolut de tots els pagaments de la Generalitat. Per tant, tot estava sota control."

Vox defensa que, segons els informes de la Guàrdia Civil i les fiscalies de l'advocacia de l'Estat i de Comptes, la Generalitat va destinar 1.605.039 euros a l'1-O. Montoro ha afegit que aquestes investigacions es van fer amb l'assessorament de personal qualificat del ministeri.

 

Intervenció dels comptes de la Generalitat

Les preguntes del fiscal Javier Zaragoza han anat dirigides a esbrinar si s'havien gastat diners públics pel referèndum de l'1 d'octubre.

Montoro ha explicat les mesures de control als comptes i despeses de la Generalitat. Es va fer en tres graus: el novembre del 2015 es va aplicar un control de legalitat que obligava la Generalitat a informar de l'execució de tot el seu pressupost. El juliol del 2017, el control mensual va passar a setmanal.

Després, Montoro ha dit que com a reacció de l'aprovació de les lleis del 6 i 7 de setembre i de la carta de Junqueras que li comunicava que ja no es considerava obligat a retre comptes, el govern va decidir fer "un control financer absolut".

"El govern, com a reacció del 6 i 7 de setembre i de la carta de Junqueras, no és respondre a la carta sinó fer una nova iniciativa: el control absolut, fins al punt de substituir la mateixa administració autonòmica emparant-nos en la llei d'estabilitat pressupostària."

Montoro ha explicat que es van presentar fins a 7 denúncies a la fiscalia general de l'Estat i a la fiscalia de comptes contra el Diplocat i sobre la preparació del referèndum. Montoro va traslladar als fiscals els indicis de prevaricació que havia vist quan funcionaris públics obrien locals amb finalitats il·legals.

"Com que ja estaven intervinguts, amb el control de pagaments, no tenien possibilitat de convocar un referèndum amb un pressupost; no tenien possibilitat. Per tant, el que volia transmetre és a tots els espanyols que no podia fer-se materialment aquesta convocatòria d'un referèndum, a part de pel fet il·legal en si mateix, perquè l'autoritat convocant no tingui pressupost. Llavors, quina classe de convocatòria és la que es fa oficialment sense un pressupost públic? La veritat és que... és una situació molt difícil de definir."

 

Sobre l'encàrrec a Unipost

Les defenses també han interrogat l'exministre Montoro. L'advocat Jordi Pina ha preguntat sobre el suposat encàrrec a Unipost, ja que Montoro ha dit que basava les seves sospites a la intenció del pagament.

"Sobre els documents comptables, el que percebo és una intenció, no està concretat perquè no hi ha mitjans de pagament, però hi ha la intenció. Ni es pot executar, no ha cobrat perquè està interromput el procés."

Montoro no ha pogut respondre si coneixia l'informe de l'Advocacia de l'Estat en el qual es diu que no hi ha cap pagament pendent a Unipost en relació a cap material per al referèndum, sinó que les seves sospites es basaven en les denúncies de la Guàrdia Civil.

"Perquè hi ha hagut denúncies fetes pel ministeri en relació amb, efectivament, determinats compromisos que està fent la Generalitat i que no és satisfactòria l'explicació que ens dona l'administració de la Generalitat a aquest respecte."

 

Interactiu relacionat: "El judici del procés. Les claus"

ARXIVAT A:
Tribunal Suprem Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut