Montserrat nega ara que el monjo Andreu fos un depredador sexual: "No s'ha pogut provar"

El prior de Montserrat diu que no rebutgen mai indemnitzar les víctimes d'abusos si és per ajudar, però evita pronunciar-se sobre el litigi amb Miguel Ángel Hurtado

Actualitzat

Montserrat assegura que indemnitzarà les víctimes d'abusos sexuals comesos a l'abadia, però sempre que es demostri que és per a una reparació justa.

Ho ha dit el prior de Montserrat, Bernat Juliol, en la comissió del Parlament que investiga la pederàstia en el si de l'Església. Juliol ha remarcat que la institució està preparant un sistema per ajudar a reparar econòmicament els afectats, i ha afegit:

"No ens hem negat mai a pagar una ajuda, a ajudar econòmicament les víctimes."

Però el monjo portaveu no ha volgut respondre sobre el litigi que tenen en un jutjat civil amb la primera víctima que els va denunciar, Miguel Ángel Hurtado, de qui Montserrat qüestiona ara el relat.

L'home va destapar abusos sexuals per part d'un monjo a almenys una quinzena de menors els anys noranta, i ara l'abadia  rebutja pagar-li la indemnització que reclama, perquè no creuen que tingui cap trauma i diu que els fets en què ell denuncia haver patit abusos sexuals quan era menor d'edat ja han prescrit.

Així ho recull la resposta que fan els representants legals dels monjos a la demanda que els ha interposat. Prescrita la via penal, Hurtado considera que tenen responsabilitat civil i que l'han d'indemnitzar amb 150.000 euros pels danys causats. Els acusa d'encobrir el germà Andreu Soler durant més de 30 anys.

En l'escrit, al qual ha tingut accés TV3, l'abadia de Montserrat nega que hagi encobert res, qüestionen els fets i al·leguen que el germà Andreu ja és mort i no es poden provar.

Però, per Miguel Ángel Hurtado, aquesta resposta de la demanda no només nega els fets, sinó que -diu- "directament se l'insulta".


Canvi de posició de l'abadia

L'abadia diu que els fets no han sigut provats, que cal defensar la presumpció d'innocència del germà Andreu.

El 6 de setembre del 2019, l'abat de Montserrat d'aleshores, Josep Maria Soler, demanava perdó públicament, després de conèixer la investigació de la comissió d'investigació que ells mateixos van encarregar arran de la denúncia de pederàstia al monjo Andreu Soler.

També el prior del monestir, Bernat Soler, va fer declaracions exposant el resultat de la investigació:

"El germà Soler, que va morir el 2008, és un pederasta i un depredador sexual i ho diu així la comissió, durament".

Montserrat va més enllà i en l'escrit, de 45 pàgines, posa en dubte que Miguel Ángel Hurtado tingui cap trauma. Asseguren que, si ha estat capaç de treure's la carrera de Medicina, aprovar el MIR, anar a Madrid a treballar de psiquiatre o anar a estudiar i treballar a Londres, l'informe presenta la imatge d'una persona que no es correspon amb la realitat.

Hurtado els respon:

"O sigui, resulta que només les víctimes que l'abús sexual els hagi destrossat la vida, que no hagin pogut estudiar, només aquestes estan suficientment tocades, segons l'abadia de Montserrat, per rebre una indemnització?"


El barem d'indemnitzacions

Un altre punt de litigi és el barem d'indemnitzacions, que és inexistent per a víctimes d'abusos sexuals infantils a Espanya, malgrat que el 2021 es va aprovar la Llei de Protecció a la Infància.

Hurtado reclama 150.000 euros a Montserrat basant-se en un barem que s'ha aplicat a les víctimes d'Irlanda. I els monjos declaren que, en cas d'haver de pagar, es basarien en el barem de les víctimes d'accidents de trànsit.   

Montserrat demana al jutge de la Secció Civil i d'Instrucció 7 de Manresa que desestimi totalment la demanda i absolgui els dos abats denunciats.


Indemnitzacions "justes"

Com es pot saber si una indemnització és, o no, justa? Serà molt difícil, sobretot en els casos prescrits. Però a Catalunya el Codi Civil permet a les institucions denunciades, com el cas de l'abadia de Montserrat, renunciar a la prescripció i, per tant, indemnitzar les víctimes.

I això és precisament una de les coses que persegueix l'activista Miguel Ángel Hurtado, que en els darrers anys s'ha erigit com a proncipal representant de les víctimes d'abusos sexuals.

Les víctimes volen ser reconegudes i reparades. I ara que totes les comissions ja han posat els punts sobre les is, entrem en l'escenari de negociació entre les comunitats religioses i les diòcesis, i les persones que volen ser indemnitzades. 

De fet, el cas d'Hurtado i Montserrat potser no arribarà enlloc, perquè les dues parts estan molt enrocades, però molt probablement ajudarà altres víctimes. Perquè haurà obert camins fins ara desconeguts.

ARXIVAT A:
Pederàstia Assetjament sexual ReligióMenorsEsglésiaAbadia de Montserrat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut