Mor a trets una periodista a Irlanda del Nord en el 21è aniversari de l'acord de pau
La periodista Lyra McKee, de 29 anys, ha mort tirotejada aquesta matinada en uns incidents que han tingut lloc a Derry, a Irlanda del Nord, en un barri majoritàriament catòlic de la ciutat. Els fets han passat quan un grup de persones han atacat els policies que registraven diverses vivendes.
Els agents buscaven explosius i armes, perquè sospitaven que dissidents republicans del Nou IRA planejaven atemptar en l'aniversari dels acords de pau de Divendres Sant, uns acords que sempre han rebutjat. Ara fa 21 anys de la signatura dels acords de pau que van posar fi al conflicte nord-irlandès.
Un home ha disparat diversos trets d'escopeta contra els vehicles policials i ha ferit de mort la periodista que era al costat. A més, diversos vehicles policials han estat incendiats pel llançament de desenes de còctels molotov.
Una altra periodista, que ha presenciat els fets, ha assegurat que "un home armat ha aparegut per una cantonada i ha disparat de manera indiscriminada contra les patrulles policials".
La policia manté tallats els carrers que han estat escena d'enfrontaments aquesta nit (Reuters)
La policia ha qualificat els fets d'"incident terrorista" i ha demanat calma a la població de l'àrea de Creggan i que s'aturin els aldarulls. El portaveu policial, Mark Hamilton, assegura que el Nou IRA és al darrere dels incidents:
"Creiem que és un acte terrorista que ha estat perpetrat per dissidents republicans violents. La nostra valoració a hores d'ara és que és probable que el Nou IRA sigui al darrere, i això constitueix la nostra primera línia d'investigació."
L'autoanomenat Nou IRA, format per diversos grups armats oposats al procés de pau, es va atribuir fa pocs mesos l'enviament de diversos paquets bomba a Londres i Glasgow, i de l'explosió al gener d'un cotxe bomba davant d'un tribunal de Derry.
Una policia deixa un ram de flors al lloc on ha caigut morta a trets la periodista Lyra McKee (Reuters)
Els líders del Sinn Féin i del partit unionista han condemnat la mort de la periodista. Per la líder dels unionistes, Arlene Foster, el recurs a les armes va ser un error en el passat i ho és ara, perquè assegura que ningú a Irlanda del Nord vol tornar enrere:
"És descoratjador que un Divendres Sant, 21 anys després de la firma de l'Acord de Belfast, hi hagi qui encara pensi que la violència és la millor manera de solucionar les coses. Aquest és un atac contra tots a Irlanda del Nord. No importa si un és catòlic o protestant, britànic o irlandès, això és un atac contra la democràcia."
La ciutat de Derry està situada a la frontera amb Irlanda i ha estat escenari habitual d'enfrontaments entre les dues comunitats. Polítics nord-irlandesos s'han mostrat molt preocupats que el Brexit pugui incrementar la violència a la zona si es recupera la frontera dura entre les dues Irlandes.