Mor Alex Salmond, el líder nacionalista que va portar Escòcia al referèndum

El polític escocès, de 69 anys, ha mort de forma sobtada a Macedònia del Nord, on acabava de fer un discurs
Redacció Actualitzat
TEMA:
Escòcia

Ha mort Alex Salmond, ministre principal d'Escòcia entre el 2007 i el 2014 i impulsor del referèndum d'independència escocès. 

Salmond, que tenia 69 anys, ha mort de forma sobtada a Macedònia del Nord, on havia participat en un fòrum sobre diplomàcia cultural aquest matí.

Va ser una figura clau en el Partit Nacional Escocès, partit que va dirigir entre el 1990 i el 2000, i més endavant també, entre el 2004 i el 2014.

Economista de professió, va portar Escòcia al primer referèndum d'independència el setembre del 2014. Els mals resultats obtinguts per l'opció favorable a la independència en aquesta consulta van fer que Salmond dimitís de la cúpula del Partit Nacionalista Escocès, on el va succeir Nicola Sturgeon, i que renunciés al càrrec de primer ministre.

L'any 2021 va formar el partit independentista Alba.

Alex Salmond també va ser imputat per intent de violació i abusos sexuals durant els anys que va estar al capdavant del Partit Nacional Escocès. Segons la denúncia que van presentar dues persones que formaven part del personal que treballava al servei del govern escocès, els fets haurien succeït el desembre del 2013 a la Bute House, la residència oficial d'Alex Salmond quan era ministre principal a Edimburg.

El primer ministre del Regne Unit, Keir Starmer, ha definit Alex Salmond com una figura essencial de la política escocesa i britànica "que deixa un llegat perdurable".

La successora d'Alex Salmond com a ministra principal escocesa i líder del SNP, Nicola Sturgeon, ha homenatjat a qui va ser el seu mentor polític i l'ha descrit com a "una figura increïblement important" a la seva vida. Però ha afegit que no pot obviar "les diferències dels últims anys, que van portar a trencar la nostra relació. No seria correcte intentar-ho".

 

ARXIVAT A:
Escòcia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut