Marc Boada
Marc Boada

Mor als 60 anys Marc Boada, divulgador, científic i un dels presentadors de "Quèquicom" de TV3

Va ser la cara més visible del programa entre el 2008 i el 2011

RedaccióActualitzat

El científic i divulgador Marc Boada, presentador del programa "Quèquicom" de TV3, ha mort als 60 anys, segons ha avançat el Món Terrassa Especialment polifacètic, Boada es descrivia a la seva pàgina web com a conferenciant, escriptor, expert en ciència experimental, però també com a escultor, i va dedicar la seva vida a la divulgació científica, sobretot entre els més joves.

Actualment, vivia al Montseny, on s'encarregava del Cau del científic, una aula on feia tallers i activitats per a alumnes de primària i secundària.

Boada va col·laborar en diversos mitjans de comunicació, però la popularitat li va arribar amb el programa "Quèquicom", que va conduir entre el 2008 i el 2011, a TV3 i al canal 33. La seva participació en el programa, però, va començar el 2006 assessorant l'equip amb experiments i maquetes.

Aquí se'l pot veure en plena acció parlant de la llum polaritzada:

 

Una llarga i prolífica trajectòria

Marc Boada va néixer a Terrassa, on va estudiar delineació industrial al col·legi Salesians del 1978 al 1981, i fins al 1984 va estudiar escultura a l'Escola d'Arts Aplicades de la mateixa ciutat, sota la direcció de Ferran Bach-Esteve.

Boada va destacar per la seva obra escultòrica. De fet, es pot visitar al Jardí de les Percepcions del Parc de Vallparadís de Terrassa.

El 1986 va ser cofundador, soci i responsable de taller de l'empresa Lambda Opto-mecànica, on va construir instruments per a la investigació òptica i telescopis astronòmics fins al 1992. Després va fundar i dirigir Pèndulum Museografia Interactiva durant més de 15 anys (1993- 2010), a través de la qual va treballar en diversos projectes museístics. El 2014 va crear l'associació Pèndulum per a la difusió del coneixement científic.

En paral·lel a la seva activitat professional, es va dedicar a la investigació i prospecció en el camp de la geologia, arqueologia i paleontologia, i com a resultat va localitzar més de 30 jaciments de dinosaures.

També va ser professor de diverses assignatures al Centre d'art i disseny de l'Escola Massana durant 10 anys.

A banda de ser un conferenciant incansable en escoles i auditoris d'arreu del país, Boada va ser també l'autor de llibres juvenils al voltant de temes científics com "Max Picard i el maleït pèndol de Foucault", "Max Picard i l'enigma dels dinosaures", i de divulgatius com "Els 3 infinits. Un llibre de ciències per a gent de lletres", sense deixar de banda les col·laboracions en continguts de llibres pedagògics.

La ciència i la divulgació a Catalunya estan de dol per la mort d'aquest divulgador considerat un referent per a l'Associació Catalana de Comunicació Científica i un mestre que ha fet estimar i, sobretot, generar curiositat per tot allò relacionat amb el món del coneixement a més d'una generació.  

Institucions científiques i universitats, així com entitats amb les quals va col·laborar, han lamentat la mort de Marc Boada a la xarxa.

ARXIVAT A:
ObituariCiènciaMitjans de comunicacióTelevisióEducació
Anar al contingut