Mor als 90 anys el filòsof Salvador Pàniker
El filòsof Salvador Pàniker ha mort als 90 anys. Intel·lectual de referència, era doctor en filosofia, editor i empresari.
Fill de pare indi i mare catalana Pàniker va tractar de conciliar les seves dues genealogies, orient i occident, i les seves dues vocacions intel·lectuals, ciències i lletres.
Va ser fundador i director de l'editorial Kairós. La va crear el 1964 amb la que llavors era la seva dona, la dibuixant i novel·lista Núria Pompeia. Partidari d'una educació multicultural, la seva idea era que tot lector de Kairós acabés sent el mestre de si mateix. Actualment dirigeix l'editorial el seu fill, Agustí Pàniker.
Era autor d'una obra prolífica: Sostenia que el temps és un gran generador d'angoixes i, per aturar-lo, va plasmar reflexions i vivències en els seus dietaris.
Pàniker va rebre el Premi Internacional de Premsa i el Premi Godó Lallana. És membre honorari del Cercle de Veneçuela. Alguns dels seus llibres més destacats són: "Los signos y las cosas", "La dificultad de ser español", "Conversaciones en Cataluña", "Conversaciones en Madrid", "Aproximación al origen", "Ensayos retroprogresivos", "Filosofía y mística", així com la sèrie de llibres autobiogràfics: "Primer testamento", "Segunda memoria", "Cuaderno amarillo" i un llarg nombre de llibres més.
Al seu penúltim llibre, escrit el 2015, "Diario del anciano averiado", hi combinava reflexions i anècdotes de la seva vida intensa. Pàniker ha mort sense veure publicat el seu últim llibre: "Adiós a casi todo".
Com a filòsof es definia també com un terapeuta. Compromès amb el dret a l'eutanàsia, va presidir durant anys l'Associació Dret a Morir Dignament.
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha escrit un tuit en saber de la mort de Salvador Pàniker.