Mor Carme Junyent, lingüista referent del català i presidenta del Consell Lingüístic Assessor

Experta en llengües africanes, ha estat una veu cabdal en tot el que tingués a veure amb el català i molt crítica amb el llenguatge inclusiu
Ismael Martín Amorós Actualitzat
TEMA:
Català

La filòloga Carme Junyent ha mort als 68 anys a causa d'un càncer. Lingüista de referència del català, era també una gran coneixedora de la diversitat lingüística arreu del món, l'africanisme, les llengües amenaçades i les de les migracions a Catalunya.

La Universitat de Barcelona va ser la seva segona casa. Hi va estudiar Filologia i, després de completar la seva formació a Alemanya i als Estats Units, s'hi va doctorar i va ser molts anys professora titular de lingüística general a la Facultat de Filologia.

Maria Carme Junyent, experta en llengües africanes, va dur a terme també des d'aquí una intensa recerca en l'àmbit de les llengües amenaçades. Afirmava amb contundència que "si desapareix una llengua, la humanitat perd coneixement". També va deixar constància de la diversitat lingüística de Catalunya, on, deia, "es parlen més de 300 llengües, moltes de les quals són les llengües d'alumnes de l'escola."


El català, en perill d'extinció

I ha estat una veu cabdal, referencial, de la lingüística del país i de tot el que tingués a veure amb el català: enquestes d'ús, immersió, català vehicular, sentències judicials sobre el 25% de castellà a les escoles...

"Trio matemàtiques en castellà i educació física en català. Cada vegada estem pitjor i del que es tracta és de dinamitzar l'ús oral."

Des de finals dels 90 ja alertava que el català està en perill d'extinció: "Em diuen de tot, però segueixo pensant que és una llengua amenaçada." I que en reculava l'ús social i a les escoles, especialment a secundària, on, deia, no es compleix la immersió lingüística.

"Vivim enganyats creient que l'ensenyament és en català, quan moltes coses demostren que no és així."

Va proposar al govern mesures per dinamitzar-ne l'ús escolar com a presidenta del Consell Lingüístic Assessor. I, sempre contundent, va pensar i debatre des de la màxima independència: "Cal deixar els missatges polítics al marge de l'escola."


Reflexió sobre el llenguatge inclusiu

La professora Junyent va publicar llibres com "El futur del català depèn de tu", "El català, la llengua efervescent" i, amb una setantena de companyes de professió, el volum "Som dones, som lingüistes, som moltes i diem prou", una reflexió crítica sobre el llenguatge inclusiu, els desdoblaments i la perspectiva de gènere: "És un ús imposat i impostat. Encara que tota l'aula siguin noies, jo segueixo parlant en masculí."

Nascuda a Masquefa, tenia 68 anys, i, entre altres premis, va rebre la Creu de Sant Jordi "per la seva llarga trajectòria en l'estudi i la defensa de la diversitat lingüística a Catalunya i al món".

La seva veu eminent, a més dels seus llibres, residirà també en les generacions de lingüistes que ha format. "El que mata el català és la indiferència", deia, i ens deixa lliçons i deures per al futur.

"L'únic que cal perquè sobrevisqui la llengua és que s'usi i que es transmeti. Parlar en català sempre que puguem."


Morir-se en català

Carme Junyent ha mantingut fins el darrer alè la seva lluita pel català. De fet, aquest diumenge ha publicat un article pòstum a VilaWeb en què reivindica el dret a ser atès pels serveis sanitaris i morir-se en català.

L'atenció als CAPs i als hospitals en català no sempre està garantida. Aquest és un dels àmbits on l'administració sí que té alguna cosa a dir, perquè hauria de garantir el dret dels catalans a ser atesos en la seva llengua a casa seva. De fet, aquest és un dels casos en què el futur del català no depèn precisament de nosaltres.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha reaccionat a l'article de Junyent i ha admès que l'atenció sanitària en català és un dret.


Les xarxes s'omplen de mostres de condol

Els fills de Carme Junyent han anunciat la seva mort a través d'un missatge al perfil de xarxes socials de la filòloga.

Des que s'ha fet pública la notícia, les xarxes s'han començat a omplir amb mostres de condol. La Facultat de Filologia i Comunicació de la Universitat de Barcelona, on Junyent era professora i investigadora, ha fet una piulada amb una nota de condol.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, també ha reaccionat a la defunció de Carme Junyent i ha destacat el seu compromís amb la llengua.

Diverses institucions i entitats de l'àmbit de la llengua i la cultura, com l'Institut d'Estudis Catalans o Òmnium Cultural, també han expressat el seu condol per la mort de Junyent.

ARXIVAT A:
Català
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut