Mor de leucèmia l'anomenat "pacient de Berlín", el primer cas de curació de VIH
- TEMA:
- Sida
Timothy Ray Brown, el nord-americà conegut com el "pacient de Berlín", que el 2008 es va convertir en el primer home a recuperar-se del VIH, ha mort de càncer.
Al publicista de Seattle, de 54 anys, li van detectar el VIH el 1995. El 2006 li van diagnosticar una leucèmia quan vivia a Berlín. Per fer front a la malaltia, li van fer un trasplantament de cèl·lules mare d'un donant que tenia una mutació genètica rara que li donava resistència natural al VIH, amb l'esperança que el trasplantament curés totes dues malalties. I així va ser.
Timothy Ray Brown es va curar en el que va semblar un miracle de la ciència i es va convertir en el pacient de Berlín.
Fa tot just uns dies, però, Timothy Ray Brown anunciava que la leucèmia havia tornat i que rebia cures pal·liatives a Palm Springs, a Califòrnia, on ha mort.
El seu company, Tim Hoeffgen, va voler deixar clar que Brown seguia lliure de VIH. "El VIH no s'ha detectat a la sang des que es va curar. Ha desaparegut. Allà hi ha leucèmia", assegurava.
Només hi ha un altre cas al món de curació de VIH: el d'Adam Castillejo, a qui es coneix com el "pacient de Londres".
El tractament del "pacient de Berlín" és complicat i arriscat, perquè requereix suprimir el sistema immunitari del receptor mitjançant la quimioteràpia, per poder "substituir-lo" pel del donant. És per això que no es pot fer per a tothom. I més si es té en compte que els antiretrovirals permeten a les persones amb VIH viure una vida normal.