Mor el dibuixant Francisco Ibáñez, el pare de Mortadel·lo i Filemó
- TEMA:
- Còmic
El dibuixant i vinyetista barceloní Francisco Ibáñez, creador de Mortadel·lo i Filemó, ha mort a Barcelona als 87 anys, segons ha informat la seva editorial, Penguin Random House, en un tuit.
"Acomiadem la figura més important del còmic espanyol. Ens deixa l'enorme llegat de la seva lucidesa, sentit de l'humor i més de 50.000 pàgines amb personatges memorables que han fet feliços un gran nombre de lectors", ha afegit l'editorial.
Entre els seus personatges més populars hi ha també Rompetechos, el seu favorit, o els veïns de "13, rue del Percebe" o altres sèries com "El botones Sacarino", "Pepe Gotera y Otilio" o "La familia Trapisonda".
Ibáñez formava part de la generació del 57 i de l'escola Bruguera.
Amb només 11 anys, va publicar el primer dibuix a la revista "Chicos" i va continuar enviant-hi col·laboracions imitant els èxits de l'època com "El guerrer de l'antifaç" o "Roberto Alcázar y Pedrín". Les primeres vinyetes com a professional les va fer a la dècada dels cinquanta i el 1958 va publicar la primera historieta de Mortadel·lo i Filemó a la revista "Pulgarcito", dins de l'editorial Bruguera.
Seguidor d'autors com Escobar, Peñarroya o el belga Franquin va començar a publicar les primeres historietes amb 20 anys. Ibáñez compaginava aleshores l'afició amb la feina d'oficinista al Banco Español de Crédito, on havia començat de ben jove com a grum.
La història que va fixar l'estil de dibuix, pròxim a l'escola belga, i la narrativa de Mortadel·lo i Filemó, va ser "El sulfat atòmic", de 1969.
L'any 1985 el dibuixant barceloní va abandonar l'Editorial Bruguera per desavinences amb la direcció i va buscar nova casa per als seus personatges. Primer va publicar amb Grijalbo, fins que el 1988, va néixer Ediciones B, que va adquirir tot el fons editorial de Brugera.
Del paper al cinema o els videojocs
Els responsables d'Ediciones B van arribar a un acord amb Ibáñez perquè tornés als personatges que li havien donat la fama i que ja no abandonaria. Mortadel·lo i Filemó eren protagonistes d'aventures llargues que reflectien la situació social de l'Espanya del moment, amb cites com olimpíades, mundials de futbol, eleccions o l'arribada de l'euro, entre d'altres.
En tots els anys de trajectòria Francisco Ibáñez ha publicat 150 títols de "Mortadel·lo i Filemó", que també han tingut versió en l'univers dels videojocs, en el de la televisió, a través de sèries animades, o en el del cinema, tant en pel·lícules d'animació com en films de personatges reals. Una de les adaptacions més conegudes és la que l'any 2003 va fer el director Javier Fesser, una cita que amb Pepe Viyuela intepretant Filemó i Benito Pocino en el paper de Mortadel·lo recollia les singularitats de l'univers creat pe barceloní.
Els àlbums dels famosos detectius de la T.I.A. s'han publicat sense interrupció i han arribat a diversos països del món, com ara Alemanya, el Brasil, Portugal, Dinamarca, Itàlia, Grècia, Finlàndia, Suècia o França.
Aquest vídeo resumeix la biografia d'Ibáñez:
El 1994, Francisco Ibáñez va rebre el Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona, i l'any 2002 se li va concedir la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts. El Govern li va donar la Creu de Sant Jordi l'any 2021.
A final de juny va aparèixer l'últim àlbum d'Ibáñez: "Mortadelo y Filemón. Mundial de Basquet 2023", el número 220 de la col·lecció "Magos del Humor".
Reaccions sentides a les xarxes
L'actor José Corbacho ha estat un dels primers a recordar-lo, com un dels referents humorístics de la seva infantesa.
Molts usuaris de les xarxes han agraït al dibuixant barceloní les bones estones passades amb Mortadel·lo i Filemó.