Mor el periodista Agustí Forné, referent del món casteller a TV3
- TEMA:
- Castellers
El periodista Agustí Forné ha mort de forma sobtada als 62 anys. Referent del periodisme casteller, ha treballat a TV3 durant 35 anys.
Forné es va iniciar en el periodisme a la Cadena SER, fent informació esportiva. Durant aquells primers anys va seguir sobretot clubs com el Nàstic de Tarragona i el Reus Ploms. A més, va ser col·laborador del Diari de Tarragona i el Nou Diari.
L'any 1989 es va incorporar a Televisió de Catalunya a la delegació de Tarragona, on va cobrir la informació general i també va presentar l'edició de Tarragona del "Telenotícies Comarques". Durant dues dècades, fins al 2015, va ser delegat de TV3 a la demarcació.
Des de les comarques de Tarragona va informar sobre el món dels castells fins a convertir-se en un dels grans noms del periodisme casteller a casa nostra.
A banda de cobrir les diades, ha explicat la realitat de les colles amb reportatges sobre qüestions com ara un model matemàtic que pot fer les pinyes més segures; eines d'intel·ligència artificial que poden preveure si un castell es descarregarà o farà llenya, o bé com les colles feien videoassajos durant la pandèmia per mantenir la cohesió del grup.
També ha posat el focus en curiositats del món casteller, com ara quin és el poble més petit amb colla castellera; com va ser el rodatge del videoclip del raper Travis Scott i els Castellers de Vilafranca; l'exemple de la Kaoutar, nascuda al Marroc i que fa castells amb vel amb els Nens del Vendrell, o els records de les primeres dones que van fer castells.
La seva popularitat dins el món casteller també va fer que participés en "Els bons minyons", el fals documental que narrava com el celibat havia estat la clau de l'èxit dels Minyons de Terrassa. El seu carisma i sentit de l'humor també el va portar a aparèixer en programes com "Polònia" o "APM?".
Molt més que castells
El llegat de Forné als serveis informatius de TV3 va molt més enllà dels castells. Des de la redacció de Sant Joan Despí ens va explicar històries humanes, curiositats i anècdotes, amb un estil propi, ple d'humor. Una personalitat que demostrava sempre, fos en reportatges o connexions en directe. I, fins i tot, amb les camises que portava, inconfusibles.
Ha narrat històries del dia a dia que sovint ens passen per alt, com ara la de la Júlia, l'estudiant amb sordceguesa que va treure un 10 al treball de recerca; l'orquestra de nens sords amb un implant coclear; l'odissea per poder posar el nom de Mel a la filla; el somni de fer la volta al món d'un mariner que es va quedar cec, o bé l'afició d'en Sidru, que balla sardanes amb 92 anys.
Ens ha descobert fenòmens com el xat de whatsapp amb 200 catalanes que es diuen Elna; el pas d'"Eufòria" del plató als patis d'escola; com la calçotada traspassa fronteres; la febre que hi ha a Corea del Sud per una xurreria de Barcelona o que la Maria Pilar i en Joan són els espectadors més fidels de TV3.
També gràcies a ell hem après on van a parar les taronges dels Tarongers del Palau de la Generalitat, en què consisteix la feina de rellotger de la ciutat de Barcelona o quina cara fan les veus del transport públic.
I també ens ha presentat persones com l'Amèlia, que amb 107 anys tancava la llista electoral encapçalada per la seva neta; la Pepita, també centenària, que esperava el moment de poder tornar a La Paloma; o la Carme i en Jordi, una aficionada a l'òpera i un taxista que s'han fet amics durant els trajectes al Liceu.
L'Agustí Forné deixa un gran buit a la redacció d'Informatius, on els castells sempre ens retornaran el seu record.
- ARXIVAT A:
- Obituari Castellers