Mor el periodista nord-americà Brent Renaud en un tiroteig a Ucraïna

L'acompanyava el fotògraf Juan Arredondo, ferit en l'atac al cotxe on anaven a gravar uns refugiats a Irpín

Actualitzat

El periodista i documentalista nord-americà Brent Renaud, de 50 anys, ha mort durant un tiroteig a la ciutat d'Irpín, als afores de Kíiv.

La primera informació ha sortit de la policia de Kíiv, que ha culpat les forces russes i ha dit que es tractava d'un periodista del New York Times. El diari ha desmentit després que Renaud estigués treballant per a aquest mitjà, tot i que hi havia col·laborat fa uns anys.

Renaud anava en cotxe amb el fotògraf nord-americà d'origen colombià Juan Arredondo, que ha quedat ferit en l'atac.

Arredondo, guanyador d'un World Press Photo, ha explicat el que ha passat en un vídeo que ha difós el Parlament ucraïnès al seu compte de Twitter, en una gravació feta a l'hospital d'Okhmatdyt, mentre l'estaven atenent:

"Estàvem creuant el primer pont a Irpín. Anàvem a gravar refugiats que marxaven i algú s'ha ofert per portar-nos en cotxe a l'altre pont. Hem creuat un checkpoint i han començat a disparar-nos, així que el conductor ha fet mitja volta i han continuat disparant-nos."

Arredondo explica també que el seu company havia rebut un tret al coll, però no sabia res més.


El fotoperiodista freelance català Ricard Garcia Vilanova ha trobat el cos de Renaud i ha vist que duia una acreditació antiga del diari New York Times. "He fet unes fotografies i he enviat un missatge al New York Times perquè la informació arribés a les famílies abans que sortís a les xarxes socials", ha explicat al canal 324.

Garcia Vilanova ha dit que la situació en què treballen els periodistes a la zona és especialment delicada, que atribueix a l'estratègia del règim de Putin per crear por.


Treballava en un documental

Renaud feia habitualment documentals amb el seu germà i havia treballat per a mitjans com HBO, NBC i The New York Times, que en recull una petita biografia. Havia estat a les guerres de l'Iraq i l'Afganistan. Entre altres guardons, havia rebut un Premi Peabody per la seva feina.

Segons companys de professió, ara treballava en un documental sobre refugiats.

Renaud portava una credencial del New York Times. Un responsable d'aquest diari, Cliff Levy, que va ser corresponsal a Moscou, ha informat que no era a Ucraïna enviat pel mitjà.

El Comitè per a la Protecció de Periodistes (CPJ) ha dit que l'atac és una violació de la llei internacional i Reporters sense Fronteres (RSF) ha demanat una investigació per aclarir els fets.

El govern dels Estats Units, a través del conseller de Seguretat, Jake Sullivan, també ha dit que aplicarà les "conseqüències apropiades" i que està en contacte amb les autoritats ucraïneses per tenir més informació.


Els periodistes no poden treballar a Irpín

Els periodistes i mitjans de comunicació no podran continuar fent cròniques des d'Irpín.

Després de la mort de Renaud, l'alcalde d'Irpín, Oleksandr Markuixin, ha prohibit l'entrada de més periodistes a la ciutat. "Volem salvar-los la vida i també la dels nostres defensors", ha explicat en un compte a Telegram.

L'alcalde d'Irpín també ha instat els reporters i els civils ucraïnesos a no publicar a internet informacions sobre personal militar, el seu equip o qualsevol cosa que doni pistes a l'exèrcit rus de la seva ubicació.

Brent Renaud és el segon periodista que ha mort des de l'atac rus. El 2 de març, Ievgueni Sakun, càmera de la cadena de televisió Kyiv Live TV, va morir en l'atac rus contra la torre de telecomunicacions de la capital ucraïnesa. Sakun havia col·laborat amb l'agència EFE a Kíiv.

Des de la guerra del Donbass, el 2014, han mort deu periodistes a Ucraïna.

ARXIVAT A:
Ucraïna
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut