Tarragona

Mor el tauró gris capturat a la platja del Miracle de Tarragona per un ham clavat a l'esòfag

El tauró gris capturat dilluns a la platja del Miracle de Tarragona finalment ha mort. I ara ja se sap el perquè. La necròpsia ha revelat que s'havia empassat un ham de set centímetres que tenia clavat a l'esòfag, la qual cosa li havia ocasionat lesions a tot el conducte digestiu i li impedia alimentar-se, segons han confirmat els tècnics de l'Aquàrium de Barcelona. L'esqual va arribar molt debilitat al centre, on des d'un bon principi va necessitar permanentment ajuda d'un biòleg per nedar, ja que el fet que estigués quiet li dificultava encara més la respiració. Els tècnics ja van advertir des d'un bon principi que la recuperació semblava difícil.

Actualitzat

Un ham de més de 7 centímetres ha causat la mort del tauró gris de dos metres de llargada i 90 quilos de pes. Es tracta d'un ham que els pescadors fan servir per capturar tonyines i que el tauró tenia clavat a l'esòfag, la qual cosa li havia impedit alimentar-se des de fa un mes i li havia provocat ferides internes irreversibles, segons han explicat els tècnics de l'Aquàrium de Barcelona després practicar-li la necròpsia.

D'altra banda, els tècnics han defensat la forma com es va fer la captura de l'animal. En aquest sentit, el responsable de biologia de l'Aquàrium, Patrici Bultó, ha assegurat que l'operació d'evacuació va ser la correcta, ja que era imprescindible capturar el tauró, segons ha dit, per evitar mals pitjors davant l'allau de curiosos que hi havia a la platja, i més tenint en compte que algunes persones no respectaven les indicacions de la Creu Roja que no s'acostessin a l'animal.

Des que va arribar dilluns a l'Aquàrium de Barcelona, el tauró estava en estat crític. L'avançada edat i l'extrema debilitat ja feien pensar des de bon principi que l'animal no podria recuperar-se, i finalment ha mort. I és que l'animal no havia nedat sol des de dilluns, fet imprescindible perquè pogués sobreviure, i necessitava la tutela constant d'un dels cuidadors que el bellugava per la piscina on era. De fet, sense ajuda humana el tauró femella ja s'hauria deixat caure fa dos dies al fons de la piscina fins a morir.

Arran del seu estat, els cuidadors van canviar d'estratègia aquest dimarts a la tarda i només la feien nedar de tant en tant perquè es cansés menys. La resta del temps la situaven a sota d'un brollador, perquè l'aigua li circulés a través de la boca i les brànquies i obtingués l'oxigen per respirar. Dilluns ja va arribar feble a l'Aquàrium i des de llavors no ha fet altra cosa que anar-se debilitant encara més. Per això, els biòlegs no li van arribar a practicar en vida analítiques ni altres proves. Els primers reconeixements, però, han confirmat que tenia una ferida d'arpó a l'aleta dorsal que li podria haver trastocat el sistema sensorial.

Una captura complicada

Els tècnics de l'Aquàrium que van participar en la captura sempre han assegurat que no els va quedar cap altre remei que actuar com ho van fer. Tot i que semblava desorientat, la captura de l'animal, que es va fer amb xarxes, no va ser fàcil, ja que va oposar resistència. El tauró es va mostrar violent i va ferir de poca gravetat un membre de protecció i un treballador de l'Aquàrium.

Els biòlegs també van subratllar el mateix dilluns que el comportament de l'esqual indica que li passava alguna cosa greu, ja que és molt poc habitual que aquesta espècie de taurons del Mediterrani s'acosti a les platges.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut